Residential ArchitectureHousesWatson House Annexe by Ström Architects

Watson House Annexe by Ström Architects

Watson House Annexe by Ström Architects

Architect: Strom Architects
Project: Watson House Annexe
Structural Engineer: Calcinotto
Location: New Forest National Park, United Kingdom
Year: 2017
Photographer: Richard Chivers

This wooden-clad annexe, completed September 2017, replaced a dated structure in the grounds of a house that Magnus Strom had worked on at his previous practice. The main house was completed back in 2010, and the owner approached Strom Architects in 2015 to replace the existing annexe on site. The client wanted a fun and flexible space that could act as a party house and additional accommodation when needed.

Watson House Annexe by Ström Architects 1

The property sits within the New Forest National Park, making it an ecologically sensitive site. This meant extensive wildlife surveys had to be undertaken prior to beginning any works, in order to minimise disruption to the natural habitats of different species. Once all the ecological issues were dealt with, we demolished the existing building, and replaced it with this timber-framed structure.

Watson House Annexe by Ström Architects 2

The house and the annexe share a common architectural language: the use of sweet chestnut cladding and black Kolumba brick on the exterior visually ties the two buildings together; however, a pitched roof and smaller punched windows provide the annexe with its own distinct design identity.

Watson House Annexe by Ström Architects 3

Internally, the external walls and ceiling are clad in reclaimed pine, and all partition walls are timber stud construction, clad in grey Valchromat; the floor is finished with the same black brick as the exterior plinth. The floor plan consists of two cozy bedrooms, one bathroom and an open-plan living/games/bar area, with a mezzanine storage area.

Watson House Annexe by Ström Architects 4

Interior fitting such as the bar, bedside units and hanging rails have been designed to read as part of the architecture, as if all one giant joinery item. The units are made out of grey Valchromat, wrapped in blackened steel and highlighted by recessed LED lighting.

Watson House Annexe by Ström Architects 5

Outside, there is a wooden decked, complete with semi-sunken wooden hot tub, a built-in brick seating area, and pizza oven and wood store.

Watson House Annexe by Ström Architects 6

Watson House Annexe by Ström Architects 7

Watson House Annexe by Ström Architects 8

Watson House Annexe by Ström Architects 9

Watson House Annexe by Ström Architects 10

River Guest House / Luciano Gerbilsky Arquitectos

River Guest House is a 1,200 square meters construction designed in a wooded area of Valle de Bravo. This project is composed of two spaces, one private and one open divided by a river that starts at the main entrance and surrounds the entire house.

Chelsea 25th Street Loft in New York City

Project: 25th Street Loft Design: Design-Apart Studio Project Manager: Alice Rizzetto Architect: Podda Ponti Architects Project: Chelsea 25th Street Loft Location: Chelsea, New York City, US This 2,500 square-foot Chelsea...

Doshi Levien: Rug Collection for Nani Marquina

Doshi Levien has created a series of carpets that evoke the glamorous and sensual world of the tribal folk embroidery from India. Doshi Levien...

Giorio Casa Store by CATANIAN

GIORIO CASA is presented in a neat and precise way with an atrium in the center. The European style arches provide the visitors access to all directions, and a square pond made of two groups of black fiberglass serves its purpose.

Leslieville Renovation by ASQUITH Architecture

This was an extensive renovation to a semi-detached house in Leslieville Ontario for an accomplished ceramic artist. When the house was initially removed of all its interior finishes, our client fell in love with the existing brick, and it was decided the house would be insulated from the exterior and clad in metal.

Related Articles