FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50’s on a Rock

FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50's on a Rock

Project: Concrete Fishing Shack
Architects: FREAKS freearchitects
Project: Viking seaside summer cabin
Location: Fermanville, Cotentin, France
Area: 12.0 m2
Photography: Jules Couartou

The project is located on the west coast of France, in the Cotentin region, where came waves of vikings from the 9th century. FREAKS has been commissioned to refurbish a preexisting concrete fishing shack built in the 50’s on a rock, on the beach, facing the sea. Its dimensions and ratio are exactly the same as Henry David Thoreau’s log cabin in Walden, 3 meters per 4, 12m2 (Walden is a book by noted transcendentalist Henry David Thoreau).

FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50's on a Rock 1

Because of the very strict French coastal construction regulations, the project couldn’t change either the size nor the shape of the shack, but major works have been done to change the roofing and exterior insulation by using a light champagne-colored galvanized metal cladding and to install two large sliding windows allowing to open the house towards the horizon.

interior design, FREAKS

The interior architecture is very minimal and simple and consists in a yellow-jointed-white-tilled core in which the toilets and a glazed shower are gathered. The kitchen is open towards the main room while a half mezzanine hosts a double bed. The lounge area hosts a couch and a table for 8 person by using the folding arm chairs “Soley” designed by Icelandic architect Valdimar Hadarson. A very large outdoor terrace expands the living space to the stunning seaside pink granite landscape.

FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50's on a Rock 3

FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50's on a Rock 5

dining place

fishing

FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50's on a Rock 8

small cabin, FREAKS

Must Read

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal 10

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses,...

Cloaked House was clearly inspired by the place, a piece of land surrounded by chestnut trees, incredibly ripped into the mountain, flanked by a stream that flows down the hillside and a magnificent open view of the other side of the valley perfectly nestled into the natural landscape.