Zinc Residence, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

Zinc Residence, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

Project: Zinc Residence
Architects: dSPACE Studio
Location: Chicago, Illinois
Area: 6,000 sf
Photography: Tony Soluri
Text by dSPACE Studio

Zinc Residence was designed for a couple and their three children. They wanted a Lakeview home with a strong connection to the outdoors that preserved privacy in their dense urban neighborhood. Program requirements included open-plan living with space for art, master suite with deck, gym, sport court, live-work space, and a kid’s hangout room with bunks for sleepovers.

Zinc Residence, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

To balance their objectives of privacy and abundant natural light, we designed an L-shaped structure with a shielded façade and a rear elevation defined by generous window walls facing southwest over a landscaped yard.

interior design, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

On the front elevation, we employed three parallel planes that step back from the street, preserving privacy while allowing light and framed views through floor-to-ceiling windows inset between the planes. Also, stepping back the façade reduced the mass of the home, proportionately scaling it for the neighborhood.

living room, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

The planes are clad in warm, standing seam zinc panels. The second and third planes have inset glass at the lower right corner, and the upper left corner of the third plane is clad in wood laminate. These playful details give the impression of stripping away the zinc façade to reveal the internal structure and offer hints of the home within. A garden of trees and weathered steel planters guide a path to the hidden front door.

kitchen and living room, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

The rear elevation is defined by beveled portals and deep overhangs, offering passive solar shading and heating and focused views toward the city skyline. Oversized sliding doors provide an abundance of fresh air.

kitchen, dSpace Studio

A unique feature is slab-on-grade construction, selected to promote indoor-outdoor living by locating interior and exterior spaces at the same level. A double-height great room with a window wall amplifies the connection to the outdoors, which includes a dining patio, BBQ, and fireplace lounge framed by a steel pergola with oculus.

interior design, dSpace Studio

Indoors, a switchback staircase with floating treads and glass guardrails is designed so the landscape becomes integral to the experience of circulating through the Zinc Residence. A steel ribbon staircase, suspended over the great room, leads to the master suite which has a two-sided fireplace opening to a roof terrace with a spa overlooking the city.

Zinc House, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

Outdoors, a green roof system mitigates rain water runoff, and drought-tolerant landscaping reduces the need for watering. Existing plantings were incorporated into the landscape design: large trees were maintained and protected during construction; smaller trees were relocated out of the construction zone and replanted.

bedroom, dSpace Studio

bathroom, dSpace Studio

Zinc House, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

Zinc House, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

See More Images in Gallery

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Somerton Long House, Somerset / Neil Choudhury Architects

The Somerton Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a steeply sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair.

Breiner 310 House / César Machado Moreira + Cláudia Dias

Breiner 310 House is a residential project completed by Portuguese studio EZZO (César Machado Moreira + Cláudia Dias). The two houses, which remained empty for twenty...

Modern Scandinavian Style Flat for a Young Couple / Raca Architekci

They came to our studio with their vision of the apartment. Martyna in love with the Scandinavian style wanted a flat in white and gray, while Mateusz wanted more modern but warm. We decided to try to combine their requirements in one project.