House CG by Pedro Henrique Arquitecto

House CG by Pedro Henrique Arquitecto

Project: House CG
Architects: Pedro Henrique Arquitecto
Interior Designer: Ana Guedes
Collaborators: Mário Alves
Location: Arrifana, Portugal
Area: 4520 ft2
Year 2020
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by Pedro Henrique

A place, that arises from an elevated plan in relation to the street, and opens itself onto a field, is defined by the large trees that give us visual sensations, experienced as a result of the various colour palettes that each season brings.

House CG by Pedro Henrique Arquitecto

A set of volumes draw the house that embodies a recognisable archetype and divides the intimate and social area, separating the bedrooms from the kitchen and living rooms. These volumes are organised in different orientations in search of the best relationship between them, and each other with the outside.

interior design, Pedro Henrique Arquitecto

The contrast between the raw concrete facades and the interior of the House CG creates an intimate tactile sensation, experienced through the patios, the skylights and the stairs.

House CG by Pedro Henrique Arquitecto

The social area extends to the outside and to the upper floor, creating a variety of living spaces and proximity to the householders.

kitchen, Pedro Henrique Arquitecto

The intimate area, on the other hand, confines a covered outdoor space providing privacy and allowing, simultaneously, natural light to flood the interior. In order to intensify the relationship with nature, the House CG evokes the simplicity and sobriety that characterises the surroundings.

House CG by Pedro Henrique Arquitecto

House CG by Pedro Henrique Arquitecto

staircase, Pedro Henrique Arquitecto

House CG by Pedro Henrique Arquitecto

House CG by Pedro Henrique Arquitecto

See More Images in Gallery

Must Read

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 14

Mullet House / Matt Fajkus Architecture

A remodel of an existing 1938 bungalow in an historic central Austin neighborhood, the design aims to preserve the character of the context with a humble front facade, while unfolding and transforming in the back to accommodate small and large social gatherings.