Residential ArchitectureHousesTumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials

Project: Tumble Creek Net-Zero Cabin
Architects: Coates Design Architects
Design Principal: Matthew Coates
Project Architect: Brian Schroeder
Project Team: Justin Helmbrecht, Nathan Brantley, Daniel Stewart
Structural Engineer: Quantum Engineers
Landscape Architect: Patrick Lounher
Interior Designer: Melissa Anderson – All in the Details
Contractor: Brock Smith Custom Homes
Location: Suncadia, Cle Elum, Washington, United States
Area: 41,450 sq ft (site), 3,835 sq ft (building)
Photography: Lara Swimmer

This Net-Zero Cabin designed to be vacation home lies in a historic mining area in Washington State’s Cascade Mountains. The resort, located on the sunny side of the Cascades, hosts an intimate community that enjoys a rich and diverse collection of amenities. Set just across from, but with easy access to everything at Suncadia Resort, members of this community enjoy their own exclusive 2,600-acre haven with a Tom Doak golf course rated among the best in the Country, trails, parks extensive social programming and a grand clubhouse breaking ground soon.

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials 1

The house blends sustainable modern architecture with reclaimed rustic materials. Repeat clients Ed and Joanne Ellis first hired Coates Design Architects for their home and primary residence on Bainbridge Island—the first LEED Platinum residence in Washington. They worked again with Coates Design who brought the same modern and sustainable design sensibilities to this vacation home in the pristine and beautiful Tumble Creek Community at Suncadia Resort. This home is intended to be a legacy piece for their extended family.

outdoor, terrace, Coates Design Architects

The extreme weather conditions challenged the design team to create a comfortable environment without the use of traditional energy consumptive cooling and heating systems. The team sited the building to take advantage of passive solar strategies and created an abundance of sloped roof to support a 10 kWh PV Solar Panel array. This system is designed to provide all of the electricity required by the home and is engineered to include a Tesla Powerwall. The Powerwall will store extra electricity and will maintain functionality during power outages as well as a vehicle charging station for the owners’ electric cars.

outdoor, Coates Design Architects

An entry vestibule and mud room conserves energy and creates an elegant entry into the main living space. This self-contained room serves double duty as a special place to welcome visitors and an air lock to keep the outdoor elements contained. Wintertime’s chilly drafts and summer’s excessive heat are kept at bay with this simple solution. Dramatic cantilevered roof planes utilize passive solar strategies by barring the summer sun & heat yet inviting in the winter sunshine. These broad overhangs also create covered outdoor space, much coveted in this climate, and a sheltered entry experience.

residential architecture, Coates Design Architects

Vaulted ceilings in the main living and dining area are supported by exposed steel and wood structural elements, and floor-to-ceiling windows look out on the landscape beyond. A large board formed concrete chimney commands attention as the focal point of the main living area. This solid mass, along with areas of concrete floor, serve also as a thermal heat sink to help maintain a stable and comfortable temperature inside. There are two primary bedroom suites and a bunk room in the main house to accommodate family members. A separate bunk house has space for recreation and an additional bedroom suite. The two-car garage features an electric vehicle charging station, a wine cellar, and plenty of storage.

interior design, Coates Design Architects

Net-Zero Cabin / Sustainable Features
-High-performance rain screen building envelope with continuous exterior insulation
-Over insulated roof beyond required Washington State Energy code minimums
-Radiant floor heating and Energy Recovery Ventilation System
-10 kWh PV Solar Panel array, engineered for Tesla Powerwall battery backup system
-Use of rustic materials, including stone, Cor-ten steel, and reclaimed barn wood with modern detailing
-Exposed steel and wood structure throughout the main spaces
-Radiant Heat
-Heating and ventilation system can be monitored and adjusted remotely
-Massive board-formed concrete fireplace
-LED lighting
-Energy efficient aluminum-clad wood windows and doors
-Electric car charging station

dining area, Coates Design Architects

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials 6

kitchen, Coates Design Architects

Tumble Creek Net-Zero

dining room, Coates Design Architects

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials 10

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials 11

Tumble Creek Net-Zero

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials 13

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials 14

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials 15

St Lawrence Reno Condo by Odami Design Studio

The St Lawrence Reno Condo, overlooking the Cathedral of St. James in the heart of downtown Toronto, was converted into an apartment building from a parking garage in the 80’s

Valle House in Mexico by SVM Arquitectos

Valle House was designed following a program for an adult couple, the Project is developed on two levels, at a ground floor with an open day area, and upstairs you get the private spaces. The project aimed for the easy connection within the spaces and their circulations ...

Seaview Escape House, Bainbridge Island / Coates Design Architects

This shoreline home is a 2800 square foot, 2-bedroom Pacific Northwest-style house anchored into a steep-sloped site. There is an open-concept living, dining, and kitchen area that opens directly to the outdoors with a corner bi-fold door system.

Soho Duplex Renovation in New York / Decor Aid

Décor Aid designers have renovated this Soho Duplex, turning it into a bright and spacious home for a young couple. Project description: Combining style and...

Related Articles