House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects

- Advertisement -

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 1

Architects: Lorcan O’Herlihy Architects
Project: House Noir
Location: Malibu, United States
Year 2017
Photography: Paul Vu

Situated on one of the last undeveloped oceanfront lots along the iconic Pacific Coast Highway in Malibu, House Noir not only breaks the conventional beach house mold, but it creatively addresses the complexity of building next to the water, especially in the face of climate change—the fundamental design challenge of our time.

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 1

The goal of the project is to design for longevity, and to address how, through an adept approach to materiality and form, the house Noir can be sustainable throughout multiple decades. One of the challenges of building next to the ocean is the issue of coastal erosion and rising sea levels which demands complex design solutions. By raising the house 20 feet above the shoreline, building a seawall, and a deep caisson foundation, the site was secured and is capable of absorbing the energy of the sea in the event of a natural disaster. The corrosive sea air, which can deteriorate metals and slowly peel away paint, was addressed by wrapping the building in aluminum, a non-corrosive metal, which is coated in a resilient rustproof paint.

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 2

Other than addressing issues of climate and ecology, new parameters for building next to the ocean informed the design approach. LOHA’s design is therefore a byproduct of new code requirements, and embraces the challenging edges by creatively working within these limitations. The project maximizes the site potential, building to the exact building envelope allowable, while creatively conforming to local building envelope restrictions.

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 3

Strategically placed openings on all sides of the façade, harness the prominent ocean and hillside views, and provide maximal natural light to all interior spaces. Standing seam painted aluminum siding folds up from the street façade, over the roof line to the roof deck, creating a seamless transition between wall and roof. The slightly trapezoidal shape of the site provides a rare opportunity for views down the coast from the interior of the house. Angled balconies at the first and second levels are accessed by floor to ceiling sliding doors, amplifying the indoor-outdoor living experience. The master bedroom suite opens to the wide ocean views, while the double height guest bedroom suite frames hillside views above the street, maintaining privacy.

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 4

The same approach carries over into the interior of the project, where a central open staircase with perforated metal treads and risers allow natural light to filter down from roof deck level through the core of the house, unifying each level with glass or stainless steel cable mesh railings to maintain openness. An open floor plan at the first level is accented by the floating stair.

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 5

Indoor-outdoor living areas are the focal point of the project, and helped to define the sustainability strategies during design. Floor to ceiling sliding doors along the ocean at both residential levels allow natural ventilation, while overhangs above protect direct sunlight from entering the indoor living spaces. Additional operable windows at all facades, in combination with a large open stairwell connecting all levels, permits cross ventilation throughout the house. These passive ventilation strategies take full advantage of the location’s ideal climate.

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 6

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 8

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 7

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 9

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 10

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 11

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 12

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 13

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 14

House Noir by Lorcan O’Herlihy Architects 15

- Advertisement -

Loft-Style Apartment in Sankt Petersburg / Zilina Brothers

Zilina Brothers have designed this 67 sqm loft-style apartment for a young man who lives in Sankt Petersburg, Russia. As it might be expect an...

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

The Avoca Weekender is a casual holiday home along the Australian coast by Architecture Saville Isaacs.  A place where extended family and friends from afar can gather to create new memories.

Naroon Road Project – amazing outdoor design by COS Design Office

These images shows us a wonderful outdoor project completed by COS Design Office under the name of Naroon Road. COS Design was formed in early...

Luna Lana by Stephanie Ng Design

Stephanie Ng Design is a design studio from Melbourne that offers a range of lighting solutions, as well as custom design solutions in decorations...

Inviting Apartment With A Stylish and Warm Interior Design / Rosu & Ciocodeica

This stylish apartment was completed in 2016 by Bogdan Ciocodeica in collaboration with Diana Rosu, two young architects from Bucharest, Romania. The apartment, located in the...

West Village Apartment by Joel Sanders Architect

The challenge posed by the design of this 2500 SF West Village apartment was to accommodate a second level for bedrooms while maintaining the architectural integrity of the industrial loft characterized by exposed concrete beams and tall south-west corner windows that offer natural light and panoramic views of the Hudson River.

Jeju House by Moon Hoon / South Korea

The secretive life-style of the client is presumed and imagined by the architect. Thus the bunker like home trenched into the earth, with an atrium in the middle was the first plan. The horizontal slit like villa savoye cut the home in half, one submerged, the other floating.

Small Toronto Renovation by Studio AC: Sheridan Residence

For this small west Toronto renovation, rather than imagine a home comprised of rooms within an open plan we conceived a room revolving around a singular mass. The ‘mass’ presents the aesthetic grounding for the project while also containing all of its support functions in a clean plywood wrapper.

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

Saint-Donat Residence is a country home located in Saint-Donat in the Laurentians. It was built on steep, wooded terrain bordering Lake Archambault. The land, measuring over 1,600m2 features dense vegetation that provides shade and cooling during the summertime.

Robins Way House / Bates Masi Architects

The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment.

Old House Transformed into a Nonconformist Residence: SilverWood House

SilverWood House is a residence located in Mindelo, in northern Portugal, which has been transformed and renovated recently by the architect Ernesto Pereira. The...