Residential ArchitectureHousesHuon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

Huon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

Huon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

Project: Huon Barn House
Architects: Studio Ilk Architecture + Interiors
Location: Lucaston, Tasmania, Australia
Completion date 2018
Photo Credits: Thomas Ryan

Our brief was to create a robust home for a growing family using simple forms and rustic materials while allowing for our client, a carpenter/joiner to take ownership of much of the fabrication himself.

Huon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

The simple detailing and forms expand upon the unpretentious farmhouse vernacular and adapt the arrangement to create a series of flexible spaces for living. The application of this uncomplicated construction typology was two-fold; driven initially to engage with the context in which it sits but also facilitating a pragmatic cost-effective solution with the client’s role in mind.

Huon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

Open, spacious and lineally uncluttered, this low cost, energy efficient home maximises visual connection with the landscape, yet provides ample protection from the elements.

living room, Studio Ilk Architecture + Interiors

The Huon Barn House runs east – west, to maximize passive solar performance, and combat the challenges surrounding a site where the predominant views are to the south.

kitchen, Studio Ilk Architecture + Interiors

As the surrounding landscaping, decks and planting progress over the coming years, the home will comfortably settle into its surroundings.

Huon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

bedroom, Studio Ilk Architecture + Interiors

Huon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

Huon Barn House by Studio Ilk Architecture + Interiors

Subscribe to our newsletter

Extended Three-Story Townhouse in Brooklyn by vonDALWIG Architecture

This expansion of a three-story townhouse located in Park Slope responds to the row house typology and its typical direction of front to back. Intent on creating volumetric relationships, we decided to design an extension that links the main floor by both horizontally and vertically interlocking the space between the living areas

Building the Ultimate Mountain House

Mountain houses are one of the most adventurous places to live in. They make you feel close to mother nature's heart. The vast expanses and closeness to the sky wash your spirit clean, making you realize that time spent elsewhere was time wasted.

Material Lab by Jmarvel Interior Design

This “Material Lab” not only belongs to company members, but also belongs to every participant of all kinds of activities.

Minimal Downtown Loft by Bushman Dreyfus Architects

The oldest building on the downtown pedestrian mall in Charlottesville, Virginia, USA, contains this minimal and modern renovation. The c.1843 three-story structure was badly in need of refurbishment

Fresh Update to an Aging Home for a Young Couple

On a lushly treed street in midtown Toronto, this project brought a fresh update to an aging home for a young couple with a growing family. Central to their desire was an open communal space that would accommodate their extended family and large social gatherings.

Recommended Stories