Residential ArchitectureHousesKillora Bay House by Tanner Architects, Bruny Island, Tasmania

Killora Bay House by Tanner Architects, Bruny Island, Tasmania

Killora Bay House by Tanner Architects

Project: Killora Bay House
Architects: Tanner Architects
Location: Bruny Island, Tasmania, Australia
Year: 2021
Photo Credits: Adam Gibson

Overlooking the D’Entrecasteaux Channel, Killora Bay House is a seasonal holiday home designed for a young family and friends. The house siting and form is heavily conditioned by its delicate environmental setting.

Killora Bay House by Tanner Architects

Populated by a dense canopy of Tasmanian White Gums and stands of Grass Trees, the site is a sanctuary for the Forty Spotted Pardalote. This necessitated a planning condition limiting the building envelope to a predetermined site and 18m diameter ‘footprint’ on the southern corner of the site – which shares a boundary to the road behind.

Killora Bay House by Tanner Architects

These conditions consolidate the planning response, resulting in a building ‘in- the-round’. The proximity of the established stands of white gum, aspect and slope establish a series of adjacencies, which serve to highlight certain interior relationships, and modes of seasonal occupation within the broader site.

Killora Bay House by Tanner Architects

The approach to the house is from down-slope, through dense forest and undergrowth. The house emerges through fragmentary glimpses, as a monumental and elemental built form. The exterior is durably and directly detailed, clad in bushfire-resistant and locally sourced Silver-Top Ash, stained dark, and glazing is set flush to the façade – reflecting the surrounding white gum forest. The exterior palette also serves to ‘silhouette’ the house within its forested site.

living room, Tanner Architects

Killora Bay House by Tanner Architects

The house is designed to accommodate multiple families at once, in separately serviced wings, and in various modes of occupation within individual rooms. The plan is entered centrally, by a generous foyer at the centre, which bisects the interior into separate occupiable pavilions. This foyer serves as a generous verandah, for dealing with coats, shoes, surfboards and sand, and provides additional covered play-space. The exterior cladding continues as a lining into this entry area, concealing joinery elements within the depth of the walls and easing the transition between interior and exterior.

dining area, Tanner Architects

The primary living area is accessed directly from the entry and is oriented with the slope, toward a northern aspect. The internal and external kitchen areas are positioned to reorient the views toward the north-west, through the forest across Killora Bay.

kitchen, Tanner Architects

The interior is furnished by a series of ordering joinery elements, which ‘wrap’ to incorporate a wood-fire hearth, and deep window seats, allowing more intimate modes of occupying the margin of the plan – and framing specific views. These ‘rooms-within-rooms’ are places for reading, prospect, games and conversation, but also activate a series of adjacencies between the interior and the exterior, which are further emphasised by subtle shifts in the floor plane.

Killora Bay House by Tanner Architects

Sleeping areas are located on the western and eastern orientation. These elevations manage privacy and ventilation through a series of shutters and roof windows. Within the bathrooms, these roof-windows frame the entire extent of the room, creating a ceiling from the adjacent White Gum canopy, and allowing direct and diffused sunlight to illuminate the space.

Killora Bay House by Tanner Architects

This strategy is furthered in the bedrooms, with skylights carefully positioned above beds – allowing glances of morning light into the corners of the room, and sleep under star-lit skies.

bedroom, Tanner Architects

shower, Tanner Architects

bathroom, Tanner Architects

Killora Bay House by Tanner Architects

White River House / Robert Hutchison Architect

Architects: Robert Hutchison Architect Project: White River House Design Team: Robert Hutchison, Scott Claassen, Wenjing Zhang Location: Greenwater, Washington, USA Project Year 2015 Photography: Mark Woods This small residence located...

The Cedars House, Long Island / Michael Yarinsky Studio

Originally built in 1883, The Cedars sits between the bay and the sound, at the entrance to the quiet town of Orient, New York. A few years ago a young couple began to envision the house as a place that would not only pay homage to the history of the place

Bucktown House by Blender Architecture

Bucktown house is a single-family home recently completed by Blender Architecture, an architecture practice based in Chicago. "Located on a double lot and a neighboring empty lot to the south, we took advantage of the natural daylight for a garden and patio space.

Kafe Francin in Prague / DDAANN Studio

Thanks to Kafe Francin, a café situated just across a tram stop on Strossmayerovo náměstí, the people waiting for a tram have a reason to postpone their departure. A neon sign on each of two large windows leaves no one in doubt about what’s happening inside.

Music Box Residence by Scott Edwards Architecture

Architect: Scott | Edwards Architecture Project: Music Box Residence Project Team: Rick Berry, Joe Broders, Kelly Edwards Size:6,473 sf Location: Portland, Oregon, US The Music Box Residence by Scott...

Related Articles