Idunsgate Apartment in Oslo / Haptic Architects

Idunsgate Apartment

Designed by Haptic Architects, the Idunsgate Apartment is a minimalist loft home located in Oslo. Haptic Architects is a London and Oslo based practice established in 2009 by Nikki Butenschøn, Scott Grady, Timo Haedrich and Tomas Stokke.

From the architect: The apartment is in the top floor of a 19th century apartment building in central Oslo in Norway. Purchasing the loft space above the apartment enabled the client to do a full scale refurbishment of the loft, bringing the two floors into one, unified space.

Idunsgate Apartment 2

Through a thorough three-dimensional survey of the apartment and careful assessment of the means of escape, we were able to incorporate every nook and cranny and even part of the stairwell into the design.

Idunsgate Apartment 2

By fully utilising the level changes and opportunities we could introduce spatial drama with substantial vertical sight lines. The en-suite bathroom to the master bedroom is organised over three levels by incorporating found spaces. A sunny terrace has a large glass wall that brings evening light deep into the apartment.

Idunsgate Apartment 3

Some loft space has been sacrificed to create a double height space over the living room.

Idunsgate Apartment 4

The centrepiece of the apartment is the feature staircase connecting the two levels. A modular, powder coated, white steel stair is suspended between the joists and connects to a low storage/sofa unit that runs along the front façade.

Idunsgate Apartment 5

The bathroom incorporated several level changes, and by using large scale 100x300cm tiles, the impression is of one that is carved out of a single block of stone.

Idunsgate Apartment 6

The original kitchen was tight, inefficient and north facing. By moving it into the common areas we could create a light, airy and spacious space that becomes the social heart and integrates with the rest of the apartment. A small fireplace is integrated into the kitchen worktop and the kitchen fronts are painted to match the colour of the fireplace.

Architects: Haptic Architects
Project: Idunsgate Apartment
Location: Oslo, Norway
Photography: ©Simon Kennedy & ©Inger Marie Grini

Idunsgate Apartment 7

Idunsgate Apartment 8

Idunsgate Apartment 9

Idunsgate Apartment 10

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Massive Concrete Family House with Generous Inner Apertures to the Light

The new concrete family house is set on a site characterized by a relative ambiguity. Although the plot suffers from a tight overlook with the neighboring detached villas, it also benefits from south-facing orientation on a gentle slope

Amangiri Resort and Spa / Spectacular Project in Canyon Point

The cooperation between three famous architects, Marwan Al-Sayes, Wendell Burnette and Rick Joy, was materialized in the spectacular project Amangiri Resort and Spa, situate...

Scenic Advisement Offices by Feldman Architecture

Upon entering this dynamic space, one’s mind might not immediately jump to the quaint yet historic past embedded into the bones of this Battery St. location. In fact, if not for the humble design elements of Douglas fir beams, high ceilings, and stall like enclosures, there would be no indication of its original purpose.

Douglass Park House in San Francisco/ Azevedo Design

A huge amount of volume and light were freed from this compartmentalized 1970’s house. Situated in Noe Valley, San Francisco, the Douglass Park House has...

Multimedia Exhibition, Moments of History – The Time Corridor

Multimedia exhibition in the corridor between historical and new building of the National Museum in Prague. The corridor is a raw concrete shell connecting places, transferring information, and organizing people.

Noe Valley Modern House Reimagined and Expanded by MAK Studio

Perched atop the rolling hills of San Francisco with downtown and water views, this Noe Valley modern house is the epitome of comfortable luxury living. Envisioned by San Francisco's MAK Studio