Residential ArchitectureRenovation ProjectsInterwar Duplex Turned Into Bright Family Residence

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence

Architects: Foomann Architects
Project: Interwar Duplex Holroyd
Location: Melbourne, Australia
Area: 400 m2
Completion date 2017
Photographer: Willem-Dirk du Toit

An existing interwar duplex on a sloping site was the foundation of this challenging project. The two units had complex floor plans over three levels; including a detached basement. The building’s steep elevation provided excellent views but created a disconnection with the outdoors. The clients are a couple with three active children and a Border Collie.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 1

The project is intended to retain clues to its previous incarnation while feeling natural as a single dwelling. Foomann Architects maintained the solidity of the original building, which was respected through the curved details and materials designed to emphasis mass throughout each space. The interior was adapted through the demolition of dividing walls and floors. The central void created at the entry provides drama and is a gesture that provides clarity to the organisation of spaces. The stair and associated storage form the pinwheel for circulation through the house.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 2

Internal and external walls are mostly existing which allowed us to retain and refurbish original features and floors. This approach reduced the embodied energy of the project.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 3

Additions include the kitchen that spans across the building’s halves to tie it all together. Narrow first floor balconies that contained services were built-in and transformed into bathrooms.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 4

They wanted a home that would function for decades. The capacity to supervise their kids across all the floors and garden was balanced with a desire to provide them with autonomy as they grow up.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 5

The basement garage has been repurposed as the kids’ play area and connected with a new internal staircase. Here a bike store has been made accessible from the street to promote use. A key gesture was burying the old garage doors behind a landscaped hill to connect the main living space in the mid-level to the garden and swimming pool.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 6

The solidity of the original building was respected through the use of curved details and materials designed to emphasise mass. Finishes are textural and enduring to minimise their energy use over their life cycle. The tone is pale with timber details; to create calm and relaxing spaces with a sense of fun. The interior is a reflection of the client’s tastes; it is contemporary and introduces new details to the house while providing an overall consistent effect.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 7

Planted landscaping protects north facing, ground floor glazing (first floor glazing is protected by eaves). New large internal wall openings and the central void allow for cross ventilation and permit light to access all spaces throughout the day. Works incorporated 3000L rainwater collection and 3kw solar photovoltaic cells. Occupant health was a priority with low-voc finishes and undyed wool carpet.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 8

The result is a home that’s open and connected; an entertainer where young kids and pets can run wild.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 9

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 10

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 11

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 14

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 12

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 12

 

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 16

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 15

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 17

Contemporary Chic Apartment / Normless Studio

The 115-square-meter family apartment, part of a 1970’s building, situated in the centre of the city of Serres, in Northern Greece, was utterly renovated, to meet the requirements of the young couple with their new-born girl.

Stunning Light-Filled Home Renovation Project in Brooklyn

The layout was configured as an open, airy twenty by fifty foot by ten foot tall primary living space on the parlor floor lined on one side by a full-length bookshelf, art wall, and cat circulation and lounge space. This is a stunning light-filled home renovation project in Brooklyn.

Matarangi Cabins / CAAHT Studio Architects

A new holiday house comprising of two simple gable cabin forms at Matarangi, Coromandel. Designed within an existing clearing amongst the pine trees on their site near the beach to provide various degrees of shelter

Townhouse Studios by Granit Architecture and Interiors

Architect: Granit Architecture + Interiors Project: Townhouse Studios Location: Shepherds Bush, LB Hammersmith and Fulham, UK Photography: Andrew Beasley Townhouse Studios project was recently completed by Granit Architects,...

Highgate Hill Townhouse by LLI Design

The owners wanted to create a new environment; they liked the idea of having a contemporary house and agreed that the house lent itself to this, however they were concerned that contemporary design could be cold and impersonal.

Related Articles