Casa Por Do Sol / Vilela Florez Studio

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio

Architects: Vilela Florez Studio
Project: Casa Por Do Sol
Team: Daniel F. Flórez, Mariana Vilela
Location: Tibau do Sul, Brazil
Area 430.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Maira Acayaba

Text by Vilela Florez: Casa Por Do Sol is a project of two houses, located in the municipality of Tibau do Sul, inserted in an irregular terrain of 642m² on a slope that dominates the amazing views to the Guaraíras Lagoon and the spectacular dunes of Malemba beach.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 1

In this privileged location are inserted two sculpted and independent lumes, integrated by a large pergola with stones and oriented to the spectacular views towards the sunset.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 2

Divided in two floors, the program is staggered by taking advantage of the powerful descent of the land towards the sea, with the upper levels of the bedrooms providing shade to the lower floor where common living areas and terraces are located.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 3

The materiality and the constructive solutions are inspired by the local tradition and the existing nature. The façade of the bedrooms opens and closes with layers of wooden frames with pivoting shutters and panels of wooden slats that allow to ventilate and protect the glazed surface of the strong horizontal sun of the Northwest orientation.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 4

The facade of Casa Por Do Sol is completed by a bamboo stick panel which conciliates both geometries, sliding elements and dropped ceiling-by creating a double curvature surface inspired by the waves of the sea.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 5

The partition and basement walls are made of local stone and the garage doors reiterate the use of bamboo as lightweight material and its low environmental impact.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 6

Over the concrete beams of the pergola are placed volcanic stones, small and poetic elements carved during millions of years by the erosion of waves and winds that provide shade and privacy.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 7

The roof was designed as a fifth façade, with a lightweight solution composed of a double layer: the first of thermoacoustic panels, which collects rainwater, and a second ventilated layer of wood shingles.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 8

The colors are used in a conceptual and sociological way, inspired by the vivid colors of the façades of the local houses and their brazilian expression of joy and acceptance. The tones chosen are mainly bluish tonalities that, due to the condition of being between two bodies of water, seeks to reproduce the many variants of tones coming from the sea and the lagoon.

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 9

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 10

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 11

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 12

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 13

Casa Por Do Sol, Vilela Florez Studio 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.