Residential ArchitectureHousesKnoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Project: Knoll Retreat
Architects: Elizabeth Herrmann Architecture + Design
Landscape architects: Wagner Hodgson Landscape Architecture
Construction credits: Northern Timbers Construction, Ripton, VT, general contractor
Location: Ferrisburgh, Vermont, USA
Photo Credits: Jim Westphalen
Text by Elizabeth Herrmann

This 2,300 s.f. house for a family of four rests atop a ledge knoll ringed by trees and overlooking a meadow. During intermittent camping stays on the land, the owners spent several years under the guidance of Wagner Hodgson Landscape Architecture selectively thinning, shaping and subtly uncovering the natural features of their varied and beautiful property. So, when we began to discuss the architecture, they already had a deep understanding of the site. We used this knowledge to guide the house’s design process.

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

The Knoll Retreat was designed to have a strong presence, but not overwhelm the site. We let the land, views, and trees shape it and create a framework for intertwined interior and exterior rooms. Construction was completed in 2013 with a freestanding garage and decks planned for a later date. Inspiration came from the owners’ Scandinavian roots and graphic sensibilities (one of the owners is a professional photographer). Simple, honest materials, a mix of vernacular and contemporary forms, and contrasting neutrals all provide a backdrop for colorful living, furnishings, fabrics and people.

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

The Knoll Retreat has a bit of mystery: Its exterior is dark and textured, and with outside corners removed, seems to undulate. Inside, rooms are bright and smooth-surfaced and appear to unfold and slip, giving the illusion of much bigger spaces. Details include a custom-built kitchen with a walk-in pantry to hide clutter and the refrigerator. Upstairs, local ash with a pickled finish covers floors. Downstairs, floors are polished concrete with imbedded radiant tubing. Exterior siding is dark-stained, eastern white cedar milled for a pencil-sized, corner-wrapped shadow line.

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

living room by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

kitchen by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

dining area by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

bedroom by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Knoll Retreat by Elizabeth Herrmann Architecture + Design

Studio P Designed a New Home in Suburban Sydney for a Growing Family

The Aperture House by Studio P is a new home for a growing family that connects the comfort of a private dwelling with uninterrupted views of the Sydney city skyline encompassed within a quiet neighbourhood.

Reef House by Strachan Group Architects

The Reef House brief was for a family holiday home for a Mum, her three adult sons and their eventual families. The site has extensive sea views from the northeast to the south and overlooks the rocky beach break of Daniels Reef.

Surfers House on the West Coast of Sweden

Designed by Arkitektstudio Widjedal Racki in southwest coast of Sweden, the Surfers House is a dream vacation getaway for a couple and their two...

Tribeca Condo Comes Alive With Fresh Palette of Colors and Textures

Prior to the renovation, exposed brick, a mix of colors including off-white, beige, brown, and muted green, and dark hardwood floors made for a more traditional look, but it felt a bit too dark, even during peak daylight hours. The Tribeca condo project started in June 2016, and had to be completed by December 2016 in time for the baby’s arrival.

Glass Link House by Scott Edwards Architecture

Glass Link House was designed for a growing family with a passion for entertaining, nature, and Japanese design. The home was a collaborative effort between the Scott|Edwards Architecture design team and the family

Related Articles