Residential ArchitectureHousesCourtyard House for Two Boys / Shieh Arquitetos Associados

Courtyard House for Two Boys / Shieh Arquitetos Associados

Courtyard House for Two Boys / Shieh Arquitetos Associados

Project: Courtyard House For Two Boys
Architects: Shieh Arquitetos Associados
Team: Leonardo Shieh, Shieh Shueh Yau, Irene Shieh, Victoria Mendes Ribeiro, Karen Minoda, Nathalia Grippa, Ricardo Azevedo, Rodrigo Chedid
Construction: Reginaldo Carvalho
Location: Vinhedo, São Paulo, Brasil
Area: 400 m²
Year: 2020
Photo Credits: Leonardo Shieh

Deciding to divide their time between the capital São Paulo and a calmer city, architect and family chose to build in Vinhedo SP. Completed shortly before the pandemic, the house became a universe for parents and children.

Courtyard House For Two Boys

With young children, the preference was for a single-story house — that one could step on grass from the bedrooms. The solution is a courtyard house formed by four interconnected pavilions: barbecue area (enjoying the view of a lake in front of the house), living room, bedrooms, and an indoor pool.

Courtyard House for Two Boys / Shieh Arquitetos Associados

The courtyard, central to everyone, is the genius loci — the “spirit of the place”. From all rooms, rain can be seen watering the singular yellow ipe. On a sunny day, one can see the children playing in the garden.

living space

In terms of materiality, it was intended an austere palette and with the aspiration that the construction can get better with the passage of time. The house is mostly made of concrete blocks (structural masonry), with a set of concrete beams and panelized slabs — all exposed.

kitchen

The finishes follow the same thinking: flooring is either hardwood or Portuguese mosaic stones. With the creation a mezzanine, a double height ceiling is established in the living room – which receives shading of a wooden screen on the face of the patio.

living area

The lap pool is covered and enclosed, heated by solar panels. The idea is an invitation to daily, ambivalent use – a strategy to burn children’s energy, and a meditative place (like a ryokan’s onsen).

pool

Plastic art plays a prominent role in the project, with a geometric tile panel in the pool specially designed by João Nitsche, and a vertical canvas on the fireplace by Erica Mizutani.

pool

living space

living room Courtyard House for Two Boys / Shieh Arquitetos Associados

Candy Loft in the Heart of Downtown Toronto / StudioAC

The Candy Loft exists on the second story of a hard loft conversion on a busy street in Toronto’s downtown west end. StudioAC was asked by the client to design this loft space in a way that would create a feeling of privacy within the city.

Lido 501 Apartment in Porto Alegre by Atelier Aberto Arquitetura

This 30m² apartment, with angled walls and an irregular floor plan, was once a hotel room. Located in the historical city center of Porto Alegre, the Lido Hotel has been for years a reference when it comes to searching for accommodation in the capital of Brazil’s southernmost state

One2One Fitness Studio, Porto by ESQVTA

This project was born from the need to expand a Fitness Center by creating a studio that would complement its two existing ones.

CCD Designed Hotel Resonance Taipei, the First Tapestry Collection Hotel in the Asia Pacific Region

Hotel Resonance Taipei, the first Tapestry Collection hotel in the Asia Pacific region, is sited in Happy Village, Zhongzheng District, Taipei.

Restaurant Lunar by Sò Studio

Sò Studio creates the space in the hope of conveying a sense of tranquility and comfort, drastically different from the bustling and dazzling city chores.

Recommended Stories