La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects

Architects: Jaime Prous Architects
Project: La Pineda House
Location: Provincia de Girona, Spain
Area: 320.0 m2
Photography: Roger Casas

Caldes de Malavella, Girona. August the 17th of 2017. Isolated from the hustle and bustle of the city and completely integrated in the natural surrounding of the region, we can find the Villas La Pineda: generously sized homes designed by Jaime Prous Architects for the PGA Catalonia Resort complex. This latest design is incorporated into an idyllic residential development that combines the well-being of a modern and Mediterranean lifestyle in harmony with the environment, with maximum comfort and privacy.

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 1

Located in a privileged landscape dominated by a rich indigenous vegetation, the villas are immersed in the climate and nature of the region. Two main volumes connected through a glass vestibule form each house. The L-shaped plan generates a central patio that allows the landscape to penetrate inside.

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 2

From the main entrance, you can appreciate the delicacy of local materials such as wood, autochthonous stone and white walls providing a feeling of warmth and comfort from the outset. The pergolas enlarge the size of the house fusing it with the landscape and sifting the sun creating an interplay of light and shade. The light comes in in different forms: direct, rebounded, sieved and filtered. The La Pineda House is projected as a succession of filters to give different natures to the space. A first filter on the outside, horizontal, rough and white. A second filter on the inside, vertical, soft and delicate.

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 3

The La Pineda House is formed by three enclosures that, together with the porches, are articulated to leave an empty space (patios). In this house, a fourth element is suggested: the closed porch, an outside space in the interior, intended to be the access and main distributor of the house. Two opposing materials are used. White color loses its aseptic character when working in different textures: from the uniform plaster, to the expressiveness of the brick. In contrast, the dark and soft walnut wood is dedicate to all these elements that will be touching directly to its inhabitants: carpentries, handrails, floors, …

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 4

The La Pineda House is divided into three levels. The basement is dedicated to the technical areas like garage, laundry, storage and engine room. On the ground floor are the main master suite and the living-dining- kitchen, bathed by natural light thanks to sliding windows that disappear on the wall and expand the space towards the garden and pool. The first floor has three rooms of which a suite with privileged views over the golf course.

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 5

The outdoor space, characterized by its pergola flying above the pool integrated in the garden, is the ideal scenario for long days of leisure and relaxation at any time of the year.

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 6

Jaime Prous Architects’ team presents this set of houses that through rules of aggregation achieve unique and exclusive villas within a harmonic ensemble where privacy and relation with nature are guaranteed.

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 7

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 8

La Pineda House in Girona, Spain by Jaime Prous Architects 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Contemporary Reinterpretation of the 70’s by Fabio Fantolino in the City of Turin

Inside the large lounge, the suspended bench beautifully accompanies the eye from the american walnut bookcase along the windows, becoming functional seating, interrupted by the columns on which electric blue appliques are suspended, giving a touch of typical colour from the 70's.

Stoke Newington Flat in London/ House of Sylphina

The Stoke Newington flat required some basic replanning, and by moving a few key walls it allowed the space to open up and become much more usable. Highlights of colours and patterns were introduced to create features and focal points within the rooms.