Rathmines House by MRTN Architects

Rathmines House by MRTN Architects

Architects: MRTN Architects
Project: Rathmines House
Location: Melbourne, Australia
Size: 163 m2
Year 2017
Photographer: Tatjana Plitt

The age-old adage that the heart of the home is the kitchen could not more true for this family home located in Fairfield, Melbourne. Our client, Scott Pickett is a celebrated chef and restaurateur who, along with his partner Bec, wanted to create a home for their young family with three children where life revolved around the kitchen. Where living and the joy of preparing and sharing meals occupy centre stage, involving the whole family and friends.

Rathmines House by MRTN Architects 1

Rathmines House is an alteration and addition to a Victorian weatherboard house in Fairfield. The poorly planned layout of the existing dwelling contained a lean-too out the back, housing the laundry and bathrooms to the north and living spaces to the south. A narrow corridor provided the only connection to the backyard. MRTN’s proposal removed the lean-too and replaced it with north-facing living spaces and created a connection from the front of the house through to the green spaces of the rear garden.

Rathmines House by MRTN Architects 3

MRTN Architects eschewed an ‘open-plan’ type addition and instead proposed an ‘L’ shaped arrangement with the kitchen occupying a central location between the dining and living spaces. The kitchen itself is generously proportioned, relative to the modest scale of the project, and is centred on the solid Spotted Gum countertop of the kitchen island.

Rathmines House by MRTN Architects 2

An oversized built-in sofa that was inspired by the furniture design of Donald Judd separates the kitchen and living room. In the tightly planned spaces the sofa provides two functions: at 3.7m long it provides generous seating for the whole family to watch TV while at the same time acting as a partial height wall to separate kitchen from living but maintain visual and physical connection. When guests come to visit the counter height top to the sofa also provides a handy space to rest your elbow or drink, as others are busy in the kitchen.

Rathmines House by MRTN Architects 4

Restaurant style banquette seating extends from the kitchen bench, wrapping around the end of the addition and above, an over scaled window frames views to the neighbours tree.

Rathmines House by MRTN Architects 5

A flexible study / guest bedroom was included adjacent to the living space with a floor to ceiling surface mounted sliding door offering privacy when required.

Rathmines House by MRTN Architects 6

From the garden the extension is designed as a pair of interlocking volumes, a pitched timber clad wing that overlaps a smaller mass of salvaged brick. At the fulcrum between these two volumes is painted steel pergola set on a base of salvaged brick creating a seasonal outdoor room. In summer overgrown with a grape vine and in winter left bare to allow low winter sun deep into the living spaces inside.

Rathmines House by MRTN Architects 7

The historic timber bungalow was renovated, re-roofed and returned to its original condition with the addition of some raised planter boxes in the front yard to supply Scott’s restaurants with seasonal produce. Internally the original house was re-modelled to create bedrooms, an ensuite, bathroom and laundry. Along with much needed, and appreciated, storage along the corridor.

Rathmines House by MRTN Architects 8

Rathmines House by MRTN Architects 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Natural Beauty Salon / Studio DOTCOF

This beauty salon is a renovation project. Our client owns a hair salon originally, located at a corner of a busy crossroad. For some business reasons, client wants to change this shop into a beauty salon.

Vintage Office for a Private Residence / Denis Krasikov

Creating a welcoming space with a slightly nostalgic air, with a bohemian ambiance and decor formed of old furniture, bare walls, books, old documents...

Northern Light Cabin by Rehkamp Larson Architects

Jean Rehkamp Larson Architects have designed Northern Light Cabin, a vacation home located in Minnesota, US. Project description: At first glance, this is the quintessential...

Explorer House by Awork Design Studio

Explorer House is a single-family home completed in 2016 by Taiwanese studio Awork Design. The residence is located in Taipei, Taiwan. Do you remember how...

Netanya Apartment / Tal Goldsmith Fish Design Studio

The objective of the Netanya apartment project was to create an experience of a seamless space, one that would appear effortless and accurate. As the clients wished to be surrounded with nature, while maintaining an inner warmth stemming from sleek design scheme in a way they feel is pleasant for them.

Collected Condo by Post Architecture

Downsizing from a Victorian home to a condo in the Annex neighbourhood of Toronto, the owner of the Collected Condo was unsure how the new unit would provide her with the familiar coziness of her previous home.