Residential ArchitectureHousesVN House by Guillem Carrera

VN House by Guillem Carrera

VN House by Guillem Carrera

Project: VN House
Architects: Guillem Carrera
Collaborators: Daniel Marcelo, Indibil Solans, Lara Arin, Meritxell Anglès
Location: Alella, Catalonia, Spain
Surface: 869 m2
Photograph: Adrià Goula

Alella is a municipality located between the Mediterranean Sea and the coastal mountain range: in a relatively short distance, the orography of the territory rises from the sea level to 400 meters high. Due to this situation, sloping areas were historically organized on terraces stabilized with stonewalls, to be cultivated. The territory outside the urban nucleus was structured by means of large farms, where large houses with different architectural, landscape, social and heritage interests were built in each one of them; those who gave name to each one of the zones that occupied. Subsequently, during the 20th century, the demographic pressure and the change in the economy led to the appearance of several urbanizations that meant the fragmentation of the territory.

VN House by Guillem Carrera

The housing lot is located in an enclave between a fragmented and consolidated area with recently built buildings and another area occupied by a historical estate of the ones described above. So that it transitions between a landscape before the 20th century and another one of the present century. In its initial state, the lot presents a composition more typical of the historical landscape than fragmented. Being stabilized horizontally by means of three longitudinal containment walls – north / south direction – of three meters of height each, that structure the terrain on three terraces. It also contains an old dry stone chapel and a series of vegetation and consolidated own trees, with an interest in being conserved.

VN House by Guillem Carrera

Maintaining the original character of the place becomes the main project premise. To preserve the soul and the morphology, to preserve each one of those things that make it unique and characteristic: the terraces, the retaining walls, the different elements of pre-existing vegetation and the dry stone chapel. These elements are delimited and identified to be preserved in the plant and once they have been delimited, a respectful implementation of housing directly on the existing land is established, so that the VN house coexists and interacts spatially and functionally with these elements. The resulting ensemble seeks to be a whole, timeless and heterogeneous, that is part of the place and the landscape. Likewise, it is proposed to naturalize the unbuilt spaces and rehabilitate and re-landscape landscaping.

VN House by Guillem Carrera

VN House by Guillem Carrera

VN House by Guillem Carrera

VN House by Guillem Carrera

The housing program consists of a living room, dining room, kitchen, rooms, studios, bathrooms, cinema, wellness area, parking for vehicles and spaces for storage, services and facilities; with a constructed surface resulting from 869m2, and therefore, a size more typical of the old stately houses existing in the municipality of Alella than of the houses built in the last half century. Due to the dimensions of the program, a strategy of implementation and hybrid landscape integration is included which includes two concepts: harmonization and monumentalization. The harmonization in terms of using the same stone in the area with which the chapel is made to finish pre-existing retaining walls, plant new Mediterranean vegetation in line with the existing one and place wood and stone together with elements of water. And the monumentalization to create a monolithic structure of reinforced concrete, punctually supported by steel pillars and lime mortar lined with the will to be a Mediterranean sculpture that emerges from a natural field that maintains its historical roots.

dining area, Guillem Carrera

When analyzing the program and the size of the housing required, the volumetry is implemented through two floors in each preexisting terrace, concentrating the larger volumetrics on the two lower terraces, so that the terrace most visually exposed has the smaller volumetry. The house is structured in four differentiated levels: 181, 184, 187 and 190. The floor level 181 contains parking, wellness space, and storage areas; the floor level 184 contains the day zone; the floor level 187 contains the night area and the floor level 190 contains a study that connects with a green terrace. Each one of the rooms focuses on the different visuals that the landscape offers: the sea, the valley, the olive fields and the small neighbouring pond. As for the pre-existing stonewalls, once rehabilitated and covered with dry stone from the area, they go through the house coinciding with the most relevant spaces. The covers are landscaped with varying degrees of inclination, with the intention of visually collecting the landscape, pretending to be part of it and also pretending that from a bird sight the presence of the house is not perceived, but rather a completely naturalized terrain.

living room, Guillem Carrera

home office, Guillem Carrera

stairs, Guillem Carrera

The housing structure itself provides solutions of passive solar architecture, through porches of different dimensions and pergolas of wooden beams on the southern facade. Rainwater from landscaped covers is collected in buried deposits and reused for irrigation of the unbuilt garden area. In addition, the VN house integrates a system of air conditioning through aerothermal technology and double-flow ventilation, which, together with the natural thermal insulation of the covers, the home automation installation, the construction system itself and the exhaustive study of the composition of the different skins of the building; they have made this house to have obtained an energy certification A.

bedroom, Guillem Carrera

The equipment of the VN house is resolved by incorporating integrated furniture that enhances the spaces in which it is part. Regarding the final materiality, it is proposed that this generates a cozy, friendly and connected home with the outside. Made with openings and pavement with stony texture that goes through the house from outside to inside and from inside to outside, and the use of neutral colours and warm wood for the rest of the materials.

Building engineer: Albert Pons
Structure: Estudi Cuyas 38 SL
Energy and systems: Zero Consulting (Ecotec Enginyers SLP)
Home automation: Pentadom Edificios Inteligentes SL
Topography: Altiplà Serveis Topogràfics SLP
Geotechnics: Geotec Estudis Geotècnics i Mediambientals SL
Green roof: Zinco Cubiertas Ecológicas SL
Constructor: Garcia Riera SL
Subcontractors : Massoni SL, Nou Concepte Interiors SL, Soloconfort SLU, Alumilux & Metal.lux, Oficrea SL, Luxiform Il·luminació SL, Inelsa Zener, Dexofocus

VN House by Guillem Carrera

VN House by Guillem Carrera

pool, Guillem Carrera

VN House by Guillem Carrera

Roofless House / Craig Steely Architecture

Unlike it’s neighbors, Roofless House is not fenced off at it’s street perimeter. A meadow of native grasses flow from the sidewalk with existing oaks, redwoods and newly planted birch trees flowing inside and outside of the curving wooden wall.

Knotel London Offices by Oktra

The new workspace needed to create a lasting impression for tenants and reflect Knotel’s redefinition of flexible workspace standards.

Stonington Residence by Joeb Moore & Partners

The Stonington Residence, a recently renovated and restored historic house, is sited between 300 feet of waterfront and a large meadow in Stonington, Connecticut. While the house is situated on a small stone ledge, additional rock outcroppings of the landscape help to organize the outdoor spaces, which include a studio and garage, a pool, and patios.

Converting a 50-Year-Old Barn in a Modern Home for a Young Family

Project: Modern home for a young family Architects: Inês Brandão Arquitectura Location: Monte Real, Portugal Contractor: Salvador Cruz e Joaquim Crespo Photographs: João Morgado This 50 year old barn...

Poetizer Offices in Prague

Poetizer is the largest social network for poetry lovers in the world, with millions of poems posted by users from 120 countries.

Related Articles