Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

Project: Lawless Retreat
Architects: Searl Lamaster Howe Architects
Location: Jones, Michigan, United States
Project size: 2700 ft2
Year: 2019
Photo Credits: Tony Soluri
Text by Searl Lamaster Howe Architects

The clients had searched five years across four states to find a site for their weekend home that spoke to them. The Lawless retreat was to be everything that their Chicago residence – a lofted space nestled within the attic trusses of a converted church – was not. The loft is in the heart of the bustling Wicker Park neighborhood; they sought serenity and a slower pace. The loft features a highly curated collection of sleek European contemporary furnishings; they were inspired by the idea of a sanctuary with a modern sensibility but also rooted in its place with hand craftsmanship felt on scales big and small. The loft’s views of the downtown skyline are finely calibrated to maintain a sense of privacy in the dense neighborhood; they sought an abundance of transparency and a direct connection to nature.

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

Overnights in a tent on the three properties that made it to the final round assured them that their ultimate pick – a strip of land with a valley and a small creek at its center, nestled along the edge of a state park in central Michigan – was the right choice. On a brisk autumn morning, with stakes, lots of orange tape and the design team in tow, they set out to establish the final positioning of the Lawless Retreat – just below the north ridge at spot with an expansive view down the valley in the winter and perched within a canopy of leaves in the other three seasons.

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

The progression – both in scale and in transparency – from the shaded and low-slung front porch through the structure, terminating with the living room’s expansive view into the woods beyond is this home’s defining feature. A pair of glulam beams running the length of the house reinforce a sense of movement and order as the interior floor levels terrace down, following the site’s terrain. Although the floor drops just a tad over five feet in total, the effect is dramatic; arguably to a far greater degree than if the floor remained level and the ceiling was the stepped element.

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

The entry axis crosses a secondary axis which includes a stairwell on one end and a screen porch and deck on the other. The secondary axis rises up to the top-level master suite and down to the lower level.The intersecting axes are expressed on the exterior as two contrasting volumes. A three-foot module was used to lay out the house, instilling a sense of overall unity; its regimented ordering stands in contrast to the wilds of the site beyond. Two materials define the exterior – cedar (both untreated and charred) and obsidian lap siding. While a black house in other contexts might be defined by its bold distinctiveness, here it serves as a quiet background to the lush mix of maple, oak, cedar, aspen, and ash trees that envelope the site.

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

An acute concern for materiality extends to the interior. Naturally clefted black slate floors are a constant, lending a layer of organic texture to the organizing module. The untreated cedar roof overhangs extend directly inside where a warm glow is provided by a series of barely visible suspended light fixtures. Most of the home’s cabinetry, built by local craftsmen, is also untreated cedar. The exceptions to this being the kitchen and master bedroom millwork which is oak dye stained in a deep, deep green. The charred cedar from outside reappears at the main fireplace surround where it is contrasted with hand worked blackened steel. In the three-story stairwell, the ash steps wrap around an ebonized oak screen. The contrast of the stairwell’s white walls to the randomly spaced screen battens was influenced by the character of the site in winter – dark tree trunks amongst the snow. The main windows of the master bath overlook a small deck and the trees beyond. In its shower a skylight highlights the variated texture and coloring of the handmade tiles that clad its walls.

kitchen, Searl Lamaster Howe Architects

A keen appreciation of the ecology of the site and minimizing the house’s impact on it guided the project. The Lawless Retreat was strategically positioned to stand clear of any mature trees. Where shading is not provided by these trees broad roof overhangs were sized to passively minimize mechanical cooling requirements during the summer while maximizing the reach of daylight into the house in the winter. A geothermal- powered water furnace conditions the house. Here too the geothermal wells were thoughtfully positioned to avoid damage to the site. The charred treatment of the cedar on the house’s exterior will minimize maintenance and extend the longevity of the material. Rot resident cement board lap siding was selected with similar reasoning. While spacious in feel, the house is quite compact, leaving not a square inch of wasted space. On the home’s lowest level Two pairs of bunkbeds and a murphy bed allow the cottage to comfortably accommodate ten people. Thirteen in a pinch.

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

bedroom, Searl Lamaster Howe Architects

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

bathroom, Searl Lamaster Howe Architects

shower, Searl Lamaster Howe Architects

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

living room, Searl Lamaster Howe Architects

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

Lawless Retreat in Michigan by Searl Lamaster Howe Architects

plan

plan 1

plan 2

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pune Brick House – Intimate Retreat in the Urban Environment

A For Architecture Studio designed the Pune Brick House as a retreat from the hectic life of the city. The house is located in Pune,...

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects

The buildings of Whidbey Retreat are expressed as industrial objects within the landscape, eschewing the idea of ‘blending’ with the surroundings and, instead, striving for a harmonious composition of elements in the forest - an arrangement encouraged by the adventurous aesthetic of the artist clients.

Narrow Beach House in Sydney by Marston Architects

Conceptually, the A&M Houses have been an experiment in drawing a relationship and balance between a reduced footprint, comfortable living and maximised amenity. Inhabitants of this narrow beach house are encouraged to modify and adapt spaces to facilitate maximum amenity in both an environmental and social sense.

The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

A house that brings nature back to the city, promoting shared spaces and social dialogue between its residents is what inspired us to design the Garden House.

Roslyn Road House / Z+ Architects

Relocating to the East Coast from Santa Monica, it was important to the family to bring the spirit of the Modern homes they left behind into the design of their new residence in a conservative, suburban neighborhood outside of New York City.

Lacelamps collection – Inspired by the traditional handmade lace

Lacelamps is a collection formed by two lamps, a table lamp, "Land", and a suspended body, 'Sky'. The collection is the creation of Linlin...