Eastwood Residence in Chicago / Searl Lamaster Howe Architects

Eastwood Residence

Architects: Searl Lamaster Howe Architects
Project: Eastwood Residence
Location: Chicago, Illinois, United States
Area: 4600 square feet
Photographs: Cynthia Lynn, Tony Soluri

Description by architect: The defining characteristic of the Eastwood Residence is its contextual responsiveness. While contemporary in expression, it relates to its Lincoln Square, a historically German and family oriented neighborhood on Chicago’s north side, location in a number of ways. Its scale aligns with the surrounding century-old houses. The generous front porch repeats a common detail of the block and serves as a spot to hang and out socialize with neighbors. The exterior’s board and batten siding was inspired by the wood cladding of other frame houses in the district.

Eastwood Residence 2

While the site had many advantages, one contextual constraint was the pair of large houses that hug the property. These structures prompted the pulling of sunlight into the interior in innovative ways without compromising privacy. An exterior atrium cuts into the core of the house bringing light into what normally would be its darkest parts.

Eastwood Residence 2

The atrium footprint is evoked in a double height space that houses the staircase and it is topped with a series of skylights that flood the space with light on even the cloudiest of days. Clerestory windows appear at multiple locations including on the west side of the kitchen where they perfectly frame the view of a large birch tree and provide a wash of light along the surface of the ceiling at sunset. A slight tinting on the south facing windows minimizes solar heat gain at the back of the Eastwood Residence while the same tint on the street facing windows enhances privacy.

Eastwood Residence 3

Despite the expanses of glass, the Eastwood Residence far surpasses energy standards due to a number of features. A carefully calibrated mix of seven types of insulation optimizes thermal performance. Motorized dampers reduce energy costs and increase comfort. The neighborhood, with its direct links to public transportation, plethora of services, and its extreme walkability embraces the best aspects of urban living.

Eastwood Residence 4

The existing coachhouse was retained and repurposed, reducing demolition waste. All millwork was constructed and installed by a nearby company. All HVAC equipment and water heaters are high efficiency. Argon and tinting of door and window glazing help moderate both heating and cooling costs. Also the abundant windows and skylights eliminate the need the need for lighting on even the cloudiest of days.

Eastwood Residence 5

Eastwood Residence 6

Eastwood Residence 7

Eastwood Residence 8

Eastwood Residence 9

Eastwood Residence 10

Eastwood Residence 11

Eastwood Residence 12

Eastwood Residence 13

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Zacatitos Retreat – Off Grid Desert Dwelling / Campos Leckie Studio

Designed by Campos Leckie Studio, Zacatitos Retreat is the second of a series of desert dwelling prototypes that comprise an ongoing body of research into...

Portola Valley Courtyard House by Butler Arsmden Architects

Located in San Mateo County, Portola Valley Courtyard House is a new residence designed by Butler Arsmden Architects. Project description: A rolling two acre lot...

Matraville Residence, Multi-Generational Home in Sydney by Tzannes

Light-filled and airy, Matraville Residence re-imagines the suburban home and experiments with new modes of multi-generational living….

Contemporary Kasbah designed by Studio Ko: Villa E in Morocco

Studio KO designed this minimalist mountain lodge in the foothills of the Atlas Mountains in Morocco. Studio KO is formed of architects Karl Fournier and...