Lake Washington House / Suyama Peterson Deguchi

- Advertisement -

Lake Washington House / Suyama Peterson Deguchi

Project: Lake Washington House
Architects: Suyama Peterson Deguchi
Structural Engineer: Gary Mackenzie
Landscape Architect: Richard Hague
Interior Designer: Kylee Shintaffer
Civil Engineer: Jay Dacker
Envelope Consultant: Don Davis
Geotech Consultant (Soil Engineer): Mark McGinnis
Location: Washington, United States
Area: 1841 ft2
Completion Year: 2017
Photo Credits: Kevin Scott
Text by SPD

The Lake Washington House was conceived as a 21st Century retreat – an escape from expectations of modern life to a lakefront cabin near the city. The site is a narrow plot of land tightly wedged between existing single-family houses. The houses have an imposing presence on the site creating a need for visual privacy.

Lake Washington House / Suyama Peterson Deguchi

The program allowed the design to be conceptually simplified into three components – a thick wall extruded from the topography, a low horizontal roof, and a volume for sleeping. The site conditions led us to carve multiple indoor/outdoor spaces into the topography – by filling some of the spaces with water we were able to expand the sense of the waterfront deeper into the property. The resulting spaces relieved the pressure for privacy from the waterfront exposure. A low roof provides a horizontal datum; a reference point to the sloping topography and a sense of open privacy from the neighbors.

Lake Washington House / Suyama Peterson Deguchi

living room / Suyama Peterson Deguchi

dining space / Suyama Peterson Deguchi

kitchen / Suyama Peterson Deguchi

- Advertisement -

Loft 002 – Rad Design Project in the King West Neighborhood from Toronto

Loft 002 is a project made by Rad Design studio in the King West Area neighborhood from Toronto, Canada. The residence with an area...

Blanchette East in London by Blacksheep Design Studio

Blanchette East is the second outpost for Blanchette and the brothers Maxime, Malik and Yannis Alary. Lovingly named after their mother, the new restaurant celebrates everything that guests have come to love about our Soho bistro but with a few distinct variations.

Bach Studio with a Total Footprint of Only 100m2

Bach Studio 19 is designed by Strachan Group Architects and is located in Onemana, Coromandel, New Zealand. Onemana bach has a total footprint of 100m2...

OGN Project: transform the wall into a playground for line and color

The OGN Project, conducted by a team of young Norwegians, gives shape to the modern graphic by materializing it into a series of modular...

The Dovecote-Granary: A Peaceful Retreat Among the Treetops

The Dovecote-Granary is a place of serenity and introspection, where one can establish a strong connection with both nature and oneself. Without a conventional function the space is its own purpose: a treehouse-temple of sorts.

Wood Block Residence / Chadbourne + Doss Architects

The Wood Block Residence is a reimagination and reconstruction of one of the iconic Seattle architect Fred Bassetti’s earliest designs. Fronting a busy street, the owners wanted to create a protective shelter for family life.

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction

Casa Sebastian is a residence located in the heart of the port of Chuburna in the state of Yucatan. Designed as a rest house where the owners could relax and be in touch with nature during their visits.

Gruyere House, Catalunya / Lagula Arquitectes

The Gruyere house is settled in a narrow plot, where golf and forest views are facing against the proper sun orientation. Also the neighbour proximity could compromise privacy and the feeling of being in the nature. Probably, the beauty of complex plots is they provide specific conditions to produce architecture.

Eliza House: Innovative and Luxurious New Modern Residence

Eliza House is a single-family house designed by Melbourne-based MRTN Architects. Sophisticated living on an elevated position enwrapped with the world famous panorama of Port Phillip...

New-Build Courtyard Houses in London / FORMstudio

Construction of FORMstudio’s two new-build courtyard houses is now complete. This project is a response to the Mayor of London’s Policy to optimise the re-use of small sites across London.

Weekend Villa for a Mother and Her Children: EH Residence

Situated in Bandung’s hillside area, the EH Residence is designed to be a weekend villa for a mother and her children. This 3-bedroom villa is completed with several gathering areas that are connected with one open balcony.