Residential ArchitectureHousesLight Saw House by Zen Architects

Light Saw House by Zen Architects

Light Saw House, Zen Architects

Architects: Zen Architects
Project: Light Saw House
Builder: Philip Building Group
Landscape Architect: Eckersley Garden Architecture
Location: Fitzroy North, Victoria, Australia
Project Year 2018
Photographer: Derek Swalwell
Text by Zen Architects

Our Light Saw House represents a contemporary, design-based solution to sustainable architecture. Built upon an existing double fronted Edwardian weatherboard, our clients sought a local architectural response to a property they had owned for some time, but not lived in for 15 years whilst overseas.

Light Saw House, Zen Architects 1

To accomplish the project requirements, the original house was retained, but retro-fit in such a way as to exceed current building standards. A compact extension to the rear addresses the need to bring light and warmth over the top of the existing house.

Light Saw House, Zen Architects 2

The volumes created allow the compact floor plan to feel generous and in proportion to the original house without overshadowing the south facing backyard. All new rooms are connected to the environment through views to the sky and adjacent landscaped gardens.

Light Saw House, Zen Architects 3

Recycled or recyclable materials have been utilised throughout. Existing external brick paving, paths and garden beds were salvaged and re-imagined internally to connect the garden to the wet areas. Key trees, retained and protected during construction, now thrive within a newly landscaped environment.

Light Saw House, Zen Architects 4

Light Saw House, Zen Architects 5

Light Saw House, Zen Architects 6

Light Saw House, Zen Architects 7

Light Saw House, Zen Architects 8

Light Saw House, Zen Architects 9

Light Saw House, Zen Architects 10

Light Saw House, Zen Architects 11

Subscribe to our newsletter

Stefano Viganò Designed a Double-Height Loft with an Industrial Personality

A double-height loft, an intervention where works have already started, a young family and their home renovation. This project is focused on reorganizing the open-plan living space, enhancing its verticality and preserving the layout of the rooms - bathrooms excluded.

Yanakacho House by Taiga Kasai + Chong Aehyang Architecture

The private house for the family of four which is located in residential area in Japan. We create a generous outline by erecting a translucent polycarbonate enclosure along the property

Del Sol House / Martín Schmidt Radic Arquitectos Asociados

The Del Sol House is considered as a traditional construction of reinforced concrete, looking to resemble an adobe construction, the molds of the panels leave their texture exposed so absorbing the gleaming light throughout the day.

Restoration of a Small Apartment for Tourist Use / Archiplan Studio

The project involves the restoration of a small apartment for tourist use in the historical centre of Mantova. The apartment BROLETTOUNO belongs to a long design research path, which emerges in various interventions on built heritage.

Porto Alegre Duplex – The Collector’s Apartment by Ambidestro Arquitetura

Architect: Ambidestro Arquitetura Project: Porto Alegre duplex / The Collector's Apartment Location: Porto Alegre, Brazil Photography: Marcelo Donadussi This Porto Alegre duplex was renovated in 2016 by the...

Recommended Stories