Longitudinal House Built Between Two Party Walls

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (11)

Architect: Josep Ferrando Bramona Architecture
Project: Longitudinal House / Barcelona
Photographs: Adrià Goula

The historical quarter of Sant Cugat del Vallès, north of the city of Barcelona, is listed as a cultural heritage site, so this old dwelling set between party walls – with just a five-meter bay – was required to preserve its front facade and roof.

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (1)

To address these limitations as well as the slope of the ground, the Catalan architect Josep Ferrando built a new concrete house within the existing dwelling, and divided the volume longitudinally to form a space for circulation.

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (2)

Three perforated platforms inserted inside create a vertical play of views. In this way, the residential program of the house is fragmented, avoiding continuity of the horizontal plane of the floor, in the manner of what Adolf Loos called the Raumplan. Cladding the house and giving it warmth are laminated wooden panels hung by means of metal L-profiles.

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (4)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (10)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (5)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (6)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (3)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (7)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (8)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (13)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (14)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (15)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (1)

Longitudinal House Built Between Two Party Walls (2)

Thank you for reading this article!

Must Read

Chevy Chase House, a Butterfly roof & Cascading Wood Siding Transforms This Home in DC

A Butterfly Roof & Cascading Wood Siding Transforms This Home in...

The Washington, DC-based firm, Jonathan Kuhn Architect, was hired to expand the living space of the two-story property. Wood siding was used to lend warmth and wrap a third floor addition that cascades over the existing brick, effectively stitching the old with the new.