facebook

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

Project: Isle of Skye Retreat
Architects: Dualchas Architects
Location: Galtrigill, United Kingdom
Architect in Charge: Daniel Bär
Area 115.0 sqm
Photography: Andrew Lee and Alistair Nicholls

The site is located in North West Skye, overlooking Loch Dunvegan. It manifests itself as a contradiction: far reaching views to the North East and harsh winds from the South West. The constant is the horizon.

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

An existing ruin marks the entrance situation of the croft, while the edge of the cliff locates the dwelling on its site high above the water’s edge, giving the connecting path a distinguished end.

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

In order to address the site conditions, the Isle of Skye Retreat consists of two volumes; one closed, the other open. The first contains all serving functions to support the main open rooms. Together a place is created that provides shelter and privacy whilst maintaining focus on its surroundings.

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

The Isle of Skye Retreat is first seen from the curved path as a wall in front of the dominant background. As the path unfolds and cuts deeper into the landscape, this relationship changes, with the building becoming the dominant focal point. This suspense is released upon entry. One wall of the main open volume is omitted and the visitor stands in front of a fully glazed screen atop of the cliff. The topography of the site allows the surrounding landscape to be experienced as a panorama. The built space ends with the horizon.

kitchen, Dualchas Architects

The geometry of the two volumes are not only offset in length but also in height. The voids created are fully glazed and the volumes and their location remain readable from the inside. They act as vistas, remaining open in the in-between and looking back on both the building and its setting. Additional light enters the dwelling at in its centre, between the exposed rafters running the full length of the building.

kitchen design, Dualchas Architects

While the typology of the building is specific to its surroundings, it was necessary to detail its appearance in a language that is commonly understood. Both the location and function of the two volumes are confirmed by the use of material. Caithness stone for the retaining wall and larch for the open plan main rooms. The height and hue of the horizontally laid courses correspond and merge both volumes into one building. The continuous horizontal plane of the polished concrete floor, acts to further blur the relationship between interior and exterior. As nature reclaims the site it is only the trampled grass of the path, that becomes domesticated in the landscape.

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

On the interior, materials are omitted to give dominance to the characteristics of the site acting as a gallery filled with the objects and memories the client surrounds themselves with.

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

Living is a decision that is also defined by the choice of place. This dwelling seeks an answer through the specific means of architecture of how the qualities that make a place can be distilled into built matter in our times. The idea of contradiction, as expressed in the elementary geometry of the building, is not only a reminder of the isolation and mystery of its location but also of the rarity of being able to live amongst the drama of the ever changing atmospheric conditions in this part of the world: the reason behind a client’s decision to purchase a plot in the first place. The dwelling can only provide the frame.

Isle of Skye Retreat Inspired by Simple Stone Agricultural Buildings

plan

plan 2

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Teringa House Featuring a Concrete Façade with Cascading Tinted Glass

Our design for Teringa house was guided by using pure, raw and simple materials to apply an innovative approach and create a home that enriches lives, which allowed for the seamless integration of wellness technology

Penthouse Danube, Budapest / A+Z Design Studio

The house is located in the New Leopold Town, the 13th district of Budapest. A mostly Jewish neighbourhood, it was built in the 30’s like the white city in Tel Aviv. The penthouse has a 100 m2 roof terrace facing the Danube and the Rose Hill on the other side of the river

Mauro Soddu Designed This Bright Living Room for a Soccer Player

Mauro Soddu designed the modern interior of this large and bright living room. The apartment is located in Cagliari and belongs to a professional...

MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria in SISPARK, China

As the second MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria in China, with the earlier one in Shanghai, it carries forward MEICAN ZONE's typical color palette of black and yellow, features a modern and minimalist design style