Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur

- Advertisement -

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur

Architects: Stinessen Arkitektur
Project: Malangen Family Cabin Retreat
Location: Troms, Norway
Year: 2017
Photographs: Courtesy of Stinessen

Malangen peninsula is an hour´s drive south of Tromsø in Northern Norway. The site is positioned on a ridge rising from the fiord below and overlooks a natural opening in the forest.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 1

The family cabin is laid out east to west effectively shielding the opening in the forest, which is only discovered once you enter through the large oak sliding door from the outside courtyard. The clients had a clear wish for enough space to welcome family and friends visiting. To gather at the family retreat for weekends or holidays is a beautiful tradition, but the challenge is often that given a few days you also long for some privacy again.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 2

Therefore we planned a main part and an annexe separated by the central covered courtyard which is where you enter their retreat through the oak sliding door. As a response to the cold climate and challenging weather the central courtyard functions as a winter garden, with a fireplace and outdoor kitchen. From here the retreat opens up to the natural clearing in the forest and from here you enter into either the main building or the annexe. Each group of rooms are done as separate segments or boxes to achieve an additional layer of privacy, but also to enhance the main room´s contact to the clearing in the forest and the contact to the outdoors in the transition spaces in between.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 3

The main part and the annexe are composed of two boxes each, the annexe comprised of utility rooms and the relax area with a sauna directly exposed to the view outside in one box and the guest rooms and an activity room in the second. The main part with entrance, children´s room and a small secondary living room in the first box, the main bathroom and master bedroom in the second. A few steps lead down to the open space kitchen an living room set low in the terrain and overlooking the fiord and the afternoon sun to the west. A dedicated exit from the kitchen lead to the south-facing outdoor area where the family enjoy their dinners on warm summer days.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 4

The boxes are all made in wood with the exterior cladding (both indoors and outdoors) in cedar panel which was treated with iron sulfate and kept outside for months before assembly to achieve an even patina regardless of being outdoors or indoors. The interior surfaces are mainly in knot free oak to achieve a warmer contrast to the outside of the boxes. The boxes are all slightly elevated in relation to the in-between spaces. All the in-between spaces have a concrete floor to emphasize that these spaces relate to the terrain and the outdoors in a different manner.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 5

The ceilings in these spaces are all made of oak slats that through the treatment with iron sulfate turn naturally black because of the high content of tannin. The airy and black ceilings retreat from the visual connection to the outside, while contrasting the visually cold of the outdoors and providing a softer acoustics at the same time. The sauna is only separated from the outside by a large frameless glass, underlining the secluded privacy of the clearing in the forest, the interiors custom designed in cedar.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 6

A major part of the interiors such as the dining table, dining bench, beds, wardrobes, the fireplace and sliding door in the wintergarden, etc, are custom designed by Stinessen.

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 7

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 8

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 9

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 10

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 11

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 12

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 13

Malangen Family Cabin Retreat in Norway by Stinessen Arkitektur 14

- Advertisement -

Apollo Bay House on Tasmania’s Idyllic Bruny Island

The Apollo Bay House sits amongst the coastal vegetation that fringes the bay. It has been designed for relaxed coastal living and easily crosses the line between inside and out through the use of multiple sheltered platforms and a strong visual connection to the outside.

Auburn House Embodies the Simple, Casual and Hardy Spirit of a Modern Farmhouse

Set on 100 acres in the Sierra Foothills, the Auburn House embodies the simple, casual and hardy spirit of a modern farmhouse. Through its orientation, sustainable systems and material palette, the home embodies the pastoral and inspiring landscape of lakes, blue oaks, manzanitas and grasses.

Winter Retreat Located in the Arid Desert of Scottsdale, Arizona

On an arid site with mountain views in Scottsdale, Arizona, Marmol Radziner designed a winter retreat to heighten awareness of the desert landscape. To the north of the home is Pinnacle Peak and to the south is the McDowell Mountain Range.

Contemporary Architecture and a Night in the Desert: Four Eyes House

Four Eyes House from Coachella Valley, California was designed by Edward Ogosta Architecture for a family who wants to spend the weekend out of...

Matakana Barn by Strachan Group Architects

Matakana Barn is a single level home designed by Strachan Group Architects. Description by Strachan Group: A mere hour drive from Auckland City this new family home...

Del Popolo Restaurant / Jessica Helgerson Interior Design

Designer: Jessica Helgerson Interior Design Project: Del Popolo Restaurant Location: San Francisco, USA Photography: Aaron Lietz The conversion of an abandoned building in San Francisco's Nob Hill neighborhood...

Sandringham House: Double-Fronted Weatherboard Converted into a Cozy Home

Modernization and extension of Sandringham house is the result of collaboration between Techne Architecture + Interior Design and Doherty Design Studio. The brief from the client...

Expressive Modern Style House Blended with Nature

Expressive modern style house is designed in a lot surrounded by nature. Pine forests are on two sides of the lot. It was clients desire to find such an oasis in nature with a small river or creek, what became a specific task for ArchLAB Architects, because the flowing water divided the land into two parts.

Wild Lilac Residence by Walker Workshop

This 3200 SF single-family residence and accompanying 800 SF pool house were envisioned as a refuge cradled within the foothills of the San Bernardino National Forest. The design uses a series of thickened walls which run east-west along the topography of the dramatic mountain site to establish discrete programmatic zones and protect the interiors from the sun.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects

Grounded by its singular direction and enhanced by innovative details, the Shadow Box may eventually cast its “shadow” onto our future work, extending the knowledge we’ve gained and the lessons learned.

Aegean Pool House Designed as an Escape from Urban Life

Located in East Texas, Aegean Pool House is sited on a hilltop overlooking a peaceful lake, surrounded by densely shaded pine forest. This weekend home is designed as an escape from urban life and emphasizes strong connections to nature and a sense of place.