Residential ArchitectureRenovation ProjectsSky Apple House by Whitten Architects

Sky Apple House by Whitten Architects

Sky Apple House by Whitten Architects

Project: Sky Apple House
Architect: Whitten Architects
Project Architect: Will Fellis
Project Manager: Crystal Wilson
Landscape Architect: Callahan & LeBleu
Builder: Douston Construction
Engineering: Albert Putnam Associates
Built-in Cabinetry: Huston & Co.
Steel Work: StandFast Works Forge
Location: Higgins Beach, Maine, United States
Completed: 2019
Photographer: Trent Bell
Text by Whitten Architects

With its sandy shore and tight neighborhood fabric, Higgins Beach is a family-oriented beach town and a year-round surfing destination. Located in Scarborough, the town sits just south of Portland, offering easy access to city amenities with the smaller neighborhood feel of a coastal town.

Sky Apple House by Whitten Architects

Our clients, an active, year-round Higgins Beach couple with multiple children, owned a home at the end of the neighborhood on a quiet, dead-end street toward the woods, a rather unique lot for Higgins Beach. The Sky Apple house acted mostly as a rental for them and was poorly laid out and dark. When the couple decided to move to Maine full time, they asked us to redesign their home for year-round living with a better layout and more light and air — a combination of beach cottage and Old Port industrial vibe.

Sky Apple House by Whitten Architects

On such a one-of-a-kind site there was the opportunity to bring the home closer to the front corner of the lot, allowing for a more secluded outdoor space in the back. The Sky Apple house and garage act as a buffer from the street, giving the clients a private lawn space for them and their family. Higgins Beach has strict form-based zoning, which influenced much of the initial massing of the structure.

interior design, Whitten Architects

Our site-specific plan utilizes a main house body with a great room wing on the first floor. The great room, with a vaulted double height ceiling, acts as the major first-floor living space to the south and east. The main bedroom is on the first floor to the southwest, while the utility spaces like the bath, laundry, and stair live on the north side. Upstairs is an open loft-like entertainment/​office area with an adjacent bunk room enclosed with obscured glass, giving the room an open feel while still providing privacy. Two bedrooms and a full bath finish out the upper floor. The plan provides a beach house feel with large open spaces and lots of direct connection to the outdoors, while still providing cozy and private spaces for year round living.

living room, Whitten Architects

The exterior features Boral poly-ash siding for durability and less maintenance. Metal roofing on low, sloped roofs helps pitch snow, while the steeper roofs feature architectural grade asphalt shingles. Since the house is for an active family for full-time living, we opted for durable finishes on the interior that can stand up to the wear and tear of everyday life. As always, we utilized as many of our local resources and craftspeople as possible. Much of the built-in cabinetry as well as the kitchen island and table were crafted by Huston and Company of Kennebunkport. All of the steel work including the bunk room ladder, stair railing, and kitchen island hood vent were created by Standfast Works Forge of Parsonsfield.

kitchen, Whitten Architects

The couple had named their original Higgins Beach cottage ​“Sky Apple” after their family tradition of going for beach walks and tossing wild rose buds up into the sky so they fell nearby, calling them ​“sky apples.” Today, their new ​“Sky Apple” is poised to house future generations and new family traditions.

home office, Whitten Architects

Sky Apple House by Whitten Architects

bedroom, Whitten Architects

Sky Apple House by Whitten Architects

Sky Apple House by Whitten Architects

Sky Apple House by Whitten Architects

Sky Apple House by Whitten Architects

Black Flying House / H3T Architekti

Project: Black Flying House Architects: H3T Architekti Location: Eastern Bohemian Region, Czech Republic Area: 4,25 sqm Project Year: 2016 Photography by BoysPlayNice / Martin Tůma and Jakub Skokan Imagine you...

Art & Music Apartment / Svoya Studio

The history of the design of the Art & Music apartment began with its choice. Owners were defined between construction of the house and several options of apartments in one of new buildings of Dnepr.

Esherick Sea Cliff House in San Francisco / Edmonds + Lee Architects

The Esherick Sea Cliff house itself is a flip plan, with living space on the top floor and bedrooms and a family room on the lower floor, with an entrance that leads right towards a grand staircase that became the central organizing element around which Edmonds + Lee began to operate

Mexican Ice Cream Shop Inspired by Fantastic Machines

Gelatoscopio is a Mexican ice cream shop inspired by the search for the most fun and authentic way to connect with your emotions in order to discover a fantastic reality through flavors, textures and aromas that transport you to memorable moments.

Little House Wrapped in Blackened Timber – MW Works

Designed by MW Works, the Little House is nestled into a lush second growth forest on a north facing bluff overlooking Hood Canal. Built...

Related Articles