Architecture and Interior Design StudiosCTA Design BuildersMid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in...

Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle

Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle

Project: Mid-Century Sanctuary
Architect: CTA Design Builders
Builder: CTA Design Builders
Location: Seattle, Washington
Photography: Michael Cole, Ed Sozinho

Remodeling this 50’s rambler entailed refreshing the main floor, plus an addition of a second story Master Suite; all designed in a minimalist aesthetic to heighten the lush, retreat-like experience of the site. Diffuse light floods in from high windows, filtering in and around open spaces, and through frosted glass wall panels. The result is serene and meditative – perfect for this bedroom aerie, and befitting the new-found beauty of this mid-century classic.

kitchen, CTA Design Builders
@Ed Sozinho

The existing house was a classic mid-century structure: a big overhanging roof with exposed beams, large expanses of windows, and a richness of wood interior finishes. However the floor plan was chopped-up and inefficient, needing aggressive reworking, especially to insert a staircase to the new second floor. CTA Design Builders took clues from the best mid-century features of the house, designing a second story addition that repeated the roof form, structural features and expanses of glass to ensure that the addition enhanced the lovely nestled-into-the-landscape presence that this house exuded.

living room, CTA Design Builders
@Michael Cole
staircase, CTA Design Builders
@Michael Cole
a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle
@Ed Sozinho
Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle
@Ed Sozinho

OC Apartment in Vancouver / babienko ARCHITECTS

Located adjacent to Stanley Park and English Bay, the design of this 1500 SF condo unit was initiated to highlight the west view ‘corridors’ framed by the existing concrete columns.

Shisha Lounge in Baghdad / Quark Studio Architects

Shisha Lounge in Baghdad, Iraq, updates the time-honored tradition of shisha with modern amenities and sustainable design principles. The Lounge, with exquisite attention to the detail of fixtures and furnishings drawn from the rich history of Babylonian civilization

Six Walls House, Sweden / Arrhov Frick Arkitektkontor

The plot just outside Stockholm is located in a scenic area where mostly weekend homes are inserted among pine trees and rocks. Six Walls House became early in the process a working title. The plot is long and narrow and extends between the road and the water.

Neighborly Courtyard House / CTA Design Builders

Having lived in this modest mid-century rambler for a few years, the owners had developed a deep love for their very friendly neighborhood – a 60s development of similar one-story brick-faced homes close-in to the city.

Invermay House – Wooden Facade Brings Warmth and Naturalness

Project: Invermay House Architects: Moloney Architects Builders: Spence Construction Location: Invermay, Victoria, Australia Year: 2015 Size: 344m2 Photo Credits: Michael Kai Winner - 2015 Australian Timber Design Award Invermay House is a...

Related Articles