HomeResidential ArchitectureRenovation ProjectsBalsam Residence / BLDG.Collective

Balsam Residence / BLDG.Collective

Balsam Residence / BLDG.Collective

Project: Balsam Residence
Architecture: BLDG.Collective
General Contractor: Front Range Remodel
Interior Designer: Last Stile Design
Location: Boulder, Colorado, United States
Year: 2018
Photo Credits: David Lauer

The owners of the Balsam Residence were interested in breathing new life into this mid-century home that had been untouched since its construction in 1968. The focus of the renovation was to not only give the exterior a much-needed aesthetic upgrade but also to open up the interior of the house to more natural light and breathtaking views of the Flatirons.

Our goal was to maintain the mid-century qualities of the original house so many of the design elements included in the renovation were executed with this objective in mind. The warm tones of the exposed wood beams in the kitchen and living room extend beyond a wall of glass doors and enhance the connection to the outdoor spaces. The material palette is a combination of old and new, providing a balance of textures between the sleek matte-black and raw-steel kitchen and the existing brick fireplace that was a central feature of the original house.

Balsam Residence / BLDG.Collective

Balsam Residence / BLDG.Collective

living room

kitchen

kitchen

kitchen

Balsam Residence / BLDG.Collective

bedroom

bedroom

Recommended Stories