Residential ArchitectureSmall apartmentsMurray Hill Studio Combination, New York

Murray Hill Studio Combination, New York

Murray Hill Studio Combination, New York

Project: Murray Hill Studio
Architect: Lilian H. Weinreich AIA/ Lilian H. Weinreich Architects
Contractor: Tim Sattorov/ Modern Interior Home Renovation, Corp.
Millworker: Adam Waszescik/ CPQ Custom Interiors, LLC
Photographer: Francis Dzikowski

In New York, where real estate it at a premium residential design can benefit from flex space planning. In combining two small 450 square foot studio apartments, Lilian H Weinreich Architects creates a smart, flexible, efficient space that can easily adapt to numerous living, entertaining, and working scenarios. By purchasing 20 square foot of public hallway an easy free-flow circulation could be created.

Murray Hill Studio Combination, New York 1

Large full-height translucent sliding panels feature prominently as both partition and connection, alternately offering option for interior volumetric possibilities with an emphasis on the passage of light to, from, and within the space. These panels glide on recessed tracks buried into strategically located dropped soffits housing hidden light coves adding volumetric drama to an otherwise monotonous space. A balance of natural and artificial light constantly modulate the interior ambiance.

Murray Hill Studio Combination, New York 2

The Murray Hill Studio apartment contains at its core an enlarged open loft-like kitchen and island counter—the heart of the space around which the other spaces adjust and converge. The entertainment / living / study areas can flex into three separate bedrooms with two full bathrooms and a laundry closet or a variety of other combinations.

Murray Hill Studio Combination, New York 3

The entire apartment is designed without swing doors in order to not obstruct the flow nor the openness of space. The sliding doors to the master bathroom enable an otherwise non-compliant bathroom to be handicapped accessible by accommodating the required 5ft turning radius in the adjacent bedroom space. All closet doors throughout have a dual function both as room divider and closet door.

Murray Hill Studio Combination, New York 4

Natural materials—including solid white ash flooring and a dramatic veined Venetian solid surface material wrap around countertops in the kitchen and master bath—provide touches of neutrals that contrast the apartment’s minimal color palette of whites. Large grey porcelain tiles ground the master and guest baths.

Murray Hill Studio Combination, New York 5

Despite the modest budget and small scale of this interior renovation – a new level of refinement in minimalist spatial resolution using flex planning principles create dramatic results.

Murray Hill Studio Combination, New York 6

Murray Hill Studio Combination, New York 7

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape

Casa Encallada is a wooden beach house designed by Whale! Architecture and located on the Pacific coast, in Tunquen, Chile. Description by Whale! Architecture: The...

Mulholland House in Beverly Hills / Arshia Architects

The Mulholland house on the cusp of a fold in the Hollywood Hills identifies the differential complexity of the steep hillside as its functional and formal generator. The stark, rigid appearance enters a dialogue with the landscape, defining itself as a real object through the process of alienating its context.

The Fjord Building by Ben Adams Architects

Our brief was to reinvent the building without destroying its character. Our aesthetic for the new Fjord Building is inspired by its existing industrial heritage and its local history.

Duoyun Books by Wutopia Lab – Books Over the Clouds

Duoyun Books on the 52nd floor of Shanghai's tallest building, Shanghai Tower. The Douyun Books flagship store is a small culture complex with seven different functions, including bookstore, lecture room, exhibition, coffee, dessert and light meal.

Wood Structure Inside Stone Walls / Corpo Atelier

Architects: Corpo Atelier / Filipe Paixão Project: Wood Structure Inside Stone Walls / Single House Refurbishment Location: Sernancelhe, Portugal Photography: Ricardo Oliveira Alves Architecture studio Corpo Atelier has...

Related Articles