One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation

Architects: Vão Arquitetura
Project: One-Bedroom Flat Renovation
Team: Anna Juni, Enk te Winkel, Gustavo Delonero
Location: Pinheiros, São Paulo, Brazil
Area 50.0 sqm
Project Year 2017
Photographer: Rafaela Netto

This one-bedroom flat is located on the upper level of a three levels building, situated in the neighborhood of Pinheiros. The stand point requested by the future resident was that the 50m2 of the useful area were to be rearranged, so that the bedroom could be isolated from the remaining spaces. Considering it, the construction was realized almost without any demolition, which is quite unusual in remodeling projects.

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 1

The extension of the already existing wall allowed the creation of a volume that shelters the bedroom, relocating it from the main facade, which was turned to the street, to the posterior one, where the windows faced an interior garden used by all the inhabitants. Besides preserving this resting ambient from the street sounds, the new establishment was also intended so that the proportions of the integrated living area (living room, kitchen and balcony) were balanced, as well as the natural light that falls upon which of them.

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 2

In the external facet, turned to the living room, the volume received iron elements (a shelf and a support furniture) that goes through 3.5 linear meters to get up books, electronics devices and the collection of LPs. Given that the building provides a collective laundry room at the ground floor, the area marked out to a private one at the flat was replaced by a big pantry cabinet (that holds not only food and household cleaning chemicals, but also a washing tank), embedded at the side facet of the mentioned volume.

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 3

The remaining wet areas were brought together in a unique transversal axis situated at the back of the apartment. On top of the bathroom are located the storage water tanks of the whole building so that the lining underneath the kitchen, the bathroom and the bedroom conforms a horizontal plan of a lower height, which is only interrupted at the living room area, where the ceiling leaves out the wood structure. Together, the lining and the volume untied to the ceiling were able to enlarge the social area, generating an additional space on the top of the volume that can be accessed by a metallic support stair.

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 4

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 5

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 7

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 8

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 6

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 9

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 10

One-Bedroom Flat Becomes Bright and Practical After Renovation 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Heathdale Residence – Smart Home Encased in Cor-Ten Steel Panels

Heathdale Residence is a 298 sqm custom single-family residence located on the ravine of Cedarvale Park in Mid-town Toronto, Canada. Heathdale Residence was completed in 2015...

1 Hotel Brooklyn Bridge Park / Incorporated Architecture & Design

The design of 1 Hotel Brooklyn Bridge Park, is a visual praise poem dedicated to Brooklyn’s waterfront. Overlooking Brooklyn Bridge Park, the East River and lower Manhattan, the aesthetic of the hotel draws inspiration from contemporary Brooklyn design culture

Zhihe Partners Lawyers New Office / Studio DOTCOF

The partnership structure of this law firm, which let every lawyer belongs to the company's big platform, but each partner is also independent financially to take case, work with their client etc.

A Minimalist, Intriguing Dining Space Designed by Leaping Creative for Fashion Retail Brand TFD

Rather than following the popular trend of industrial or Nordic interior style in China, Leaping Creative is inspired by fashion designers and their love for black and white as well as their trick of using dots, lines and planes. We aim to create a minimalist, intriguing dining space.

Chalet Potton on the Shores of Lake Memphremagog, Canada

The Chalet Potton consists of the blending of four cubic areas around a central space through which the site can be crossed from the arrival level to the lowest level leading to the lake. The cedar and spruce wood coverings distinguish each of the areas from the composition.

Pastel colours and freshness in M73 apartment from Jaworzno

From the first sight, the interior design of this apartment gives you a good mood and a positive attitude. The apartment is arranged by...