New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios

Architects: Jump Studios
Project: London Office
Location: London, England
Size: 99,996 sqft
Year 2017
Photography: Gareth Gardner

Situated in the heart of London’s legal district on a large corner site, 40 Chancery Lane is the new London office for Saatchi & Saatchi, the renowned global communications and advertising agency.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 1

Working closely with Saatchi & Saatchi, Jump Studios has taken the 100,000 sq. ft, seven storey blank canvas provided by this Bennetts Associates’ designed, Derwent London development, and created a bespoke and welcoming workspace that evokes the spirit of Saatchi & Saatchi as soon you enter the building. In doing so, we were also able to design and re-open the agency’s in-house Charlotte Street pub, The Pregnant Man; named after Saatchi & Saatchi’s much celebrated 1970 campaign for the Family Planning Association.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 2

Entering through a landscaped courtyard off Chancery Lane, the company’s employees and their visitors will be welcomed by the exact same stone step from the 80 Charlotte Street entrance, incorporating the famous Saatchi & Saatchi motto “Nothing is Impossible”, which has been moved to the reception area of the company’s new home. Looking up from the courtyard they will also see this statement repeated in large steel letters affixed to a fifth floor entertainment terrace.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 3

Inside, a traditional ground floor reception area has been dispensed with in favour of an open plan social hub that enables visitors to mix with employees as soon as they arrive and gain immediate insight to the philosophy of Saatchi & Saatchi and its creative approach.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 4

The reception area is intended to reflect a more open and collaborative working space than the enclosed welcome of more traditional offices, with a central bar and café area dominating the entrance space. Moving away from the more cellular and partitioned feel of the agency’s former Fitzrovia HQ, Jump Studios has designed an open plan space that is informal, stylish and practical in equal measure.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 5

‘British with a twist’ is the theme that underpins the design approach, which Jump Studios has conceived in order to bring Saatchi & Saatchi’s unique character to life. From bespoke herringbone Bolon flooring in the boardroom which over looks the courtyard to wainscot panelling upholstered in houndstooth cloth lining the office walls, different materials and patterns have been employed to catch the attention and provoke a reaction, similar to the agency’s work.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 6

High spec and bespoke lighting, furniture, flooring and finishes have been combined to distinguish neighboring areas for different activities without the need for floor to ceiling partitioning. A range of mid-century furniture and lighting gives a stylish feel to the social space throughout, whilst bespoke finishes, such as the individually assembled brass tiles encasing the reception bar, reflect the required level of detail in everything Saatchi & Saatchi does.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 7

Reflective steel tiles cover a central void which is illuminated by stunning candle effect lighting by renowned industrial designer Ingo Mauer, suspended from the ceiling of the first floor.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 8

Jump Studios has worked together with Belgian furniture design company Bulo to create bespoke desks and shelving units for a variety of work stations. The units have been designed with a modular system, incorporating writeable and pin-able panels for brainstorming and collaborative working.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 9

Flexible seating is positioned on each floor, with bespoke pink leather booths designed by Jump Studios, encased in pre-cast concrete and walnut tables aside data and power connection points, providing space for employees to ‘break out’ but still work collaboratively within the office.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 10

Jump Studios’ work has also extended to the neighboring Tooks Court, a 19th Century building that was retained as part of Derwent London’s re-development at 40 Chancery Lane. The listed space was refurbished and incorporated into the new construction around an internal atrium. This will be the new home of Fallon London, the creative agency also owned by Publicis Groupe.

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 11

Jump Studios’ co-founder and creative director Shaun Fernandes said, “Working closely with Saatchi & Saatchi’s senior leadership team has been incredible as they have embraced and guided design direction and ideas that other agencies would not dare to explore. Moving Saatchi & Saatchi from their spiritual home on Charlotte Street to Chancery Lane indeed proves Nothing is Impossible, and the feedback from the client is that it is now the agency they expected to be working at; which is just as it should be.”

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 12

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 13

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios 14

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This

HomeWorldDesign