Residential ArchitectureRenovation ProjectsDe Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of...

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London

Architects: De Rosee Sa
Project: Courtyard Home
Architect in Charge: Edward Martin
Location: London, United Kingdom
Area 110.0 m2
Project Year 2016
Photography: Alex James

The client’s brief was to demolish an existing single-storey storage garage and construct a new two bedroom courtyard home in an awkward space between rear terraced gardens and a row of 16 garages in West London.

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 1

To respect the tight planning constraints of the site the concept was to create three external courtyard spaces around the original form of the garage that would help bring light deep into the proposed plan. It was not possible to place windows in the boundary walls, so skylights were positioned above each family space.

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 2

The first courtyard was sunk down to create a new basement level, which would house the second bedroom, ensuite and plant room. Above, on the ground floor, the courtyard separates the private bedrooms from the family spaces in the new house.

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 3

As we moved forward through the design, the second courtyard separates the kitchen and the living room, bringing light and air into the middle of the house. During the Summer months, the client has the ability to open up the series of crittall doors to create one large family space.

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 4

The third courtyard separates the house from the front driveway, creating a storage unit for bikes, bins and housing for the ASHP. The boundary acts as a point of departure from West London, as you step through the cedar-clad threshold into the private residence.

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 5

The material palette was kept simple to allow the different spaces to flow into each other, using off white walls, cedar battens and oak parquet flooring. The spaces were then framed by the black crittall style windows and doors.

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 6

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 7

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 8

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 9

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 10

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 11

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 12

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 13

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 14

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 15

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 16

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 17

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London 18

Restaurante Clube de Vela da Costa Nova by Ferreira Arquitectos

At the restaurant, we decided to take advantage of the back view over the ria through large spans with a minimalist expression to maintain a cleaner panoramic view.

Waterview Condominium Affords Views of All the Major Washington DC Monuments

In designing the Waterview Condominium, it was essential for the views to remain the primary visual experience from all the spaces, including the circulation axes. Ideally, ceiling height would be maximized especially along the ten feet high, floor to ceiling, uninterrupted glass curtain wall.

Steelform Factory – The Concrete Defines the Industrial Building

The Steelform project consists of expanding the existing factory unit to the west and south, with the construction of a new pavilion and an administrative building.

Along the Levee House by R3Architetti

Along the Levee House is a project completed in 2016 by Italian studio R3architetti. This project arises from the client’s need to combine a two-room...

Parcel from Milan: Minimalist Style Apartment by Yuriy Zimenko

"Parcel from Milan" is a new house. An open plan. The total area – 120 square meters. And as customers - a young family with a child. Working on this space was easy and interesting.

Related Articles