Newry House, Melbourne / Austin Maynard Architects

Newry House / Austin Maynard Architects

Project: Newry House
Architects: Austin Maynard Architects
Location: Melbourne, Australia
Year 2019
Photo Credits: Tess Kelly

A redesigned family home within an existing 90’s shell. Why add a tiny lightwell to your dark, cold Victorian terrace when you can add a conservatory full of warmth, light and plants?

Newry House / Austin Maynard Architects

IN BRIEF
The owners of Newry house, a family of four, wanted to renovate their single-fronted terrace home in inner-city Melbourne, on a tight budget. Though the house had already been renovated in the 90s, the two storey addition at the back failed to address the primary issue, a lack of light. The owners asked Austin Maynard Architects to reconfigure their living zone to allow in sunlight and make better use of their limited space.

kitchen / Austin Maynard Architects

KEYHOLE SURGERY
Situated amongst a row of adjoined terraces, Newry is a fairly small family home which has been dramatically transformed by a relatively small renovation. As an architectural ‘operation’, it’s akin to keyhole surgery. Here, a small incision has been made to access and fix the problematic central core, to maximum effect.

kitchen / Austin Maynard Architects

Through years and years of learning, Austin Maynard Architects have become incredibly incisive dealing with the problems of dark and poorly laid out terraced houses. Though typically, in terms of design and build, the team are more inclined to chop off a limb and add new cyborg arm, the restraints of budget, (as well as ego and eco conscience), led to a more considered and restrained approach.

Newry House / Austin Maynard Architects

The ‘90s addition was structurally sound. The bathroom and laundry at the rear was neat and functional. To demolish, simply because it wasn’t in the ideal location, would have been wasteful. Instead, discipline was required to work with what was already there, implementing strategic moves to solve and improve.

Newry House / Austin Maynard Architects

THE CORE
Apart from new carpets and joinery in all three bedrooms, the front and the back parts of the house remain largely untouched. The ‘rotten’ middle section of the Newry house was gutted, including the old timber floor, replaced by a thermally efficient, hydronically heated, concrete slab. A wall that once separated the kitchen from one of the smallest, darkest, bleakest dining rooms to ever exist, was also removed opening up the kitchen/living dining space. The ceiling, and above it a leaky roof deck outside the main bedroom, was also demolished and a large pitched glass roof with sliding awnings installed.

interior design / Austin Maynard Architects

Part of the client brief was to not build bigger, but to design better. Their old kitchen had a huge amount of wasted space, was very inefficient and difficult to access. The space was compact and so the staircase, kitchen and storage are all combined into one object. A merging of perforated steel and blackbutt timber, concealing doors, drawers and cupboards. In the centre a beautiful Studio Italia bench provides further storage. The exposed garden has been integrated into a bench seat, optimising space in the dining area.

Newry House / Austin Maynard Architects

AN INDOOR GARDEN
The fundamental concern with most terrace houses is a lack of natural light. This problem is generally resolved with some form of light well, open to the sky with some kind of garden greenery at the base. At Newry house there is no lightwell, no ‘box’, the garden greenery is inside, integrated within the space, exposed and easily accessed beneath a glass roof that allows for an abundance of natural light.

Newry House / Austin Maynard Architects

In a space that is already tight, the question was, why take away indoor space to capture outdoor space? Instead we focused on the conservatory idea; a glass house which brings the outdoors inside, with responsive sliding shade awnings to shield from too much sun. In seconds the raised shading can be remotely closed, (partly, fully, on one side etc), to provide almost 100% protection from UV rays.

staircase / Austin Maynard Architects

COLOUR RUN
It wouldn’t be an Austin Maynard Architects project without moments of discovery and delight, although at Newry house these were largely thanks to the client’s great taste. The home’s modest palate is dashed with colour that pops and converses throughout the whole house. The perforated steel staircase, bright white but for a surprise twist of vivid green at the top, a nod to the green of garden and the bench seat. The rich burgundy Tretford carpet in the entrance hall balanced by the sofa in the living room.

Newry House / Austin Maynard Architects

MAKING ALLOWANCES
Newry house is a small project, much smaller than AMA usually undertakes. The clients were locals, neighbours who posed an interesting challenge. They wanted to dramatically improve their home-life and also the way their home performed (on a thermal and sustainable level) but were aware of their limitations and were prepared to pick their battles. Instead of spending their tight budget thinly across the entire site, and compromising everywhere, they chose to completely subvert one area, the main living space, and do it very well. They identified how they lived as a family and prioritised their needs and wants. Focusing on a one area is difficult, but it’s a great way to deal with budget.

Newry House / Austin Maynard Architects

SUSTAINABILITY
Sustainability is always at the core of Austin Maynard Architects’ work. Most old homes, or 80s/90s renovations, tend to be breezy, cold and thermally inefficient. A few straightforward moves can solve these issues. At Newry, windows and doors have been re-fitted with thermally separated double glazing. Drafty timber floorboards have been replaced with hydronic heated concrete.

staircase / Austin Maynard Architects

The installation of a Tesla battery ensures the home not only performs well but pumps excess green energy back in to the grid. With the ongoing dilemma of air conditioning, caused by increased weather extremes, good design and passive solar gains are not always enough. A solution is to work with the natural elements to ensure carbon zero is attained.

home office / Austin Maynard Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dickerman Weekend Retreat Features Open Form and Clean Aesthetic

Primary features of this Dickerman weekend retreat house are its simple, open form and clean aesthetic. It emphasizes natural materials including a stone fireplace, Douglas Fir interior finishes, and indoor / outdoor rooms with a visual connection to the natural setting.

Stylish Penthouse Offering Panoramic Views Over Prague

This stylish penthouse is technically separate object played on top of the apartment building. Layout was designed in the shape of a cross which allows separation of different functional zones. There is a dining zone, living area, area with rooms for kids and sleeping area.