Residential ArchitectureRenovation ProjectsStompbox House by Altereco Design

Stompbox House by Altereco Design

Stompbox House by Altereco Design

Architects: Altereco Design
Project: Stompbox House
Location: Victoria, Australia
Photography: Tara Pearce
Text by Altereco Design

From the architect: The brief was to create a functional modern residence for a young professional couple while respecting and retaining the charm of their existing 260 sqm Victoria weatherboard cottage. Demolition of rear lean-to rooms and incorporation of existing studio on the near boundary were also required.

Stompbox House by Altereco Design 1

The design incorporates a traditional timber house with modern additions that are emphasised through timber cuboid forms (stomp boxes) both internally and externally. Bringing the courtyard forward on the site draws north light into the heart of the home, making it a focal point for the Stompbox house.

Stompbox House by Altereco Design 2

The simple white palette is warmed and balanced with the extensive use of recycled messmate timber. The timber acts as a statement meaning everything else is secondary, from the neutral concrete floor tiles to the island workbench which is contrary to most kitchen designs. The timber is perfectly displayed by quirky yet practical ensuite and panty box rooms.

Stompbox House by Altereco Design 3

The result is an airy light filled house, with the charm of the old and practicality of the contemporary – while enabling the quirky style of owners to shine through.

Stompbox House by Altereco Design 4

Stompbox House by Altereco Design 5

Stompbox House by Altereco Design 6

Stompbox House by Altereco Design 7

Stompbox House by Altereco Design 8

Stompbox House by Altereco Design 9

Stompbox House by Altereco Design 10

Stompbox House by Altereco Design 11

Stompbox House by Altereco Design 12

Stompbox House by Altereco Design 13

Essex Mews Designed Like a 21st Century Alternative to the Classic Victorian Terrace

Essex Mews is a RIBA London Regional Award winning project that was constructed on a former back land site, which was characterised by detached and semi-detached Victorian houses.

Atolikos House, an Idyllic Corner on the Greek Island of Corfu

Atolikos House is a beautiful luxury villa located on the Greek island of Corfu, an idyllic corner that fully benefits of a wild landscape,...

Wythe Townhouse in Brooklyn / Young Projects

The Wythe Townhouse involves the gut renovation of, and addition to, an existing townhouse on a corner lot in Williamsburg, Brooklyn, NY. The project...

Abandoned Stable Converted into a Family Home

Located in a privileged environment in the province of Cáceres, the goal was to transform an abandoned stable into a family home by completely...

Hillside Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

Hillside Residence was completed recently by San Francisco-based Zack |de Vito Architecture + Construction in Marin County, California. Description by Zack |de Vito Architecture: The...

Related Articles