Quarry Bay Residence in Hong Kong / Lim + Lu

- Advertisement -

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

Project: Quarry Bay Residence
Design company: Lim + Lu
Location: King’s Road, Hong Kong
Area: 1,200 sq. ft.
Completion time: January 2019
Designers: Elaine Lu, Vincent Lim
Main materials: wood (from Kai Ying Timber), marbles (from Shun Tak Marble), terrazzo (from Chun Yan), tiles (from Anta)
Photography: Nirut Benjabanpot, Pak Chung

Hong Kong, 22 January 2019 – Lim + Lu, the New York-founded multidisciplinary design practice, announces the transformation of a 1,200 square feet vacation-like haven that was previously abandoned for over 15 years in Hong Kong’s Quarry Bay neighborhood.

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

The story is a fascinating one. The flat’s previous owner, who resided in the apartment for most of his life, left Hong Kong over 15 years ago and left everything behind. When Lim + Lu visited the site last year, it seemed like time had stood still. Everything had been kept exactly in its original location, reminiscent of a classic Wong Kar Wai movie.

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

The new owners, one of them is co-founder of boutique developer District 15, are no stranger to refitting old properties. They are also a nature-loving couple with a passion for relics. Their sentiment towards the building’s old characteristics remains true. As a result, Lim + Lu decided that the chipped concrete beams throughout the apartment were to remain untouched. The faded jade and orange hue beams juxtaposed with the new pristine white walls, and complements the warm palette of oak and brass accents throughout the apartment.

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

More so, the couple wished for the Quarry Bay Residence to be awash with elements of surprise, things unique to this apartment and this apartment alone. “The idea that time could be used as part of the material palette was incredibly poetic” says Lim + Lu co-founder Vince Lim, adding that the space contained a patina that could not be replicated with modern processes.

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

Located on the major artery of a densely populated area, the apartment has direct sightlines into apartment units and offices across the street. For this reason, Lim + Lu focused on creating internal views the couple could enjoy.

Lim + Lu announces the transformation of an abandoned property into a peaceful oasis inside an 19th century tenement building in Hong Kong

Upon entry of the revamped 1,200 square feet apartment, one is greeted by a full-height oak slat shoe closet with a puncture carved out and finished in brass. The window acts as a valet at the entrance, but more importantly, offers a glimpse of the open kitchen on the other side. Framing devices populate the apartment’s walls to offer moments of emphasis on relics from the couple’s travel adventures.

Lim + Lu announces the transformation of an abandoned property into a peaceful oasis inside an 19th century tenement building in Hong Kong

The brief prepared by the client read: “When we enter the apartment, we want to forget about where we are in the world and leave the city behind us.” Lim + Lu decided to bring elements of nature into the space, transforming this new home into a haven to escape from the fast-paced lifestyle of the hustle and bustle of Hong Kong. The view of offices and apartments across the street from the living room windows are replaced by a row of lush greenery. The aesthetic is clean, fresh, and sophisticated. Pairing materials such as warm oak, woven wicker, and volcanic slate allows inhabitants and visitors alike to be transported to an island getaway.

Lim + Lu announces the transformation of an abandoned property into a peaceful oasis inside an 19th century tenement building in Hong Kong

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

Lim + Lu announces the transformation of an abandoned property into a peaceful oasis inside an 19th century tenement building in Hong Kong

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

Quarry Bay Residence / Lim + Lu

- Advertisement -

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

A steep slope with impressive views over the metropolitan area of the city of Granada establish the environment on which the different volumes of the Aire house are staggered, adapting to the topography ...

Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture

The Sugar Shack Residence slips between a dramatic ravine and an intimate courtyard, both defining and accommodating its adjacent circumstances.

Small Fisherman’s House in Toulon Transformed into a Bright Family Home

Nestled on the heights of the district of Mourillon in Toulon, this small fisherman's house has been completely renovated by Marseille-based architecture firm vGH Company.

Modern Family Retreat in Washington Boasts Magnificent Views

Perched high above the Columbia River on a rocky bluff, Cliff House is a modern family retreat within minutes of the clients’ favorite playgrounds for windsurfing, skiing, or mountain biking.

Eichler House Modernized by Klopf Architecture

The owners of the Double Gable Eichler Remodel, situated in Burlingame, California, are a family with 5 children, the youngest is a pupil in...

Atlantic House / Bates Masi Architects

Located in Amagansett, NY, Atlantic House is a single-family house designed by Bates Masi Architects. Across the street from the property, in the low dunes near...

Highbury House Extension / Architecture for London

This house extension and refurbishment transforms a Victorian terraced property in a Highbury conservation area. The brief was to create open plan spaces with an improved relationship to the garden, and a kitchen that could be enjoyed as a social space.

Contemporary Multi-Generational House With Sustainable Features

Looking to the future, the clients required a house capable of a multi-generational family dynamic including their teenage children, Timba the dog and older parents who frequently visit from overseas but will eventually join them permanently.

Valencia Guest Pavilion by Fran Silvestre Arquitectos

The project with a surface area of around 70 square meters is a guest pavilion that functions as an autonomous architecture conceived as an extension of a project that we had developed in the studio. The human scale of the pavilion makes it a comfortable space where to experience living in a garden.

Stunning Roof Extension in Beirut With Panoramic City Views

Le 13ème is a 250 sqm roof extension and water tank project situated in a dense area of Beirut and realised by the Brussel based office Notan Office led by Frédéric Karam. This roof extension is an extra apartment on a 12 floors tower.

La Casa: Inspired and Elegant Wooden Surfaces

" La Casa " of Paul & Sigi faces the important greenery of Parc Lafontaine in Montreal, hence the use of wood in the...