EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

- Advertisement -

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

Project: EOH IT Hub
Architect: Studio Perspektiv
Authors: Martin Stára, Ján Antal
Co-authors: Eva Schilhart Faberová, Barbora Babocká
Project location: Prague, Czech Republic
Completion year 2019
Project size: 1300 m2
Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Studio Perspektiv designed EOH IT Hub in Prague, an office interior inspired by multicellular organism and spaceships.

Description
“We began with the idea of merging two opposite scales. The microscopic and the macroscopic. Cells have to divide in order to multiply, grow and specialize properly. Space, for us, means endless opportunities and visions. It is full of creativity and imagination,” says Martin Stára, founder and managing partner of Studio Perspektiv.

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

“Inspired by varying and distinct phenomena of each scale, we communicate the idea through organic structures, anorganic surfaces, semitransparent walls and membranes, laser beams and an assorted color palette of a galaxy far far away,” adds Jan Antal, managing partner and author of the project.

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

Multicellular Organism
The two-storey office space is located in the Main Point building in Prague, Pankrác. The project’s authors have already built several floors of offices in this object. This time they decided to test its limits.

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

The organic shape of the house enabled them to play a variety of associations with the living and inanimate universe.

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

Mighty anthracite honeycombs descend from the concrete ceilings. They divide space according to importance and function, into irregular chambers of different dimensions. The honeycomb superstructure is complemented by crystalline forms of meeting rooms and technical facilities. These forms freely follow the basic order of space. From time to time they step out to the side, stretching or twisting here and there. Floors, sometimes elevated, arrange vast open spaces into auditoriums and stages, cafes and kitchens. EOH IT Hub offices are a cluster of cavities, chambers, divisions, and cells, a Petri dish of flowing space.

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

Spaceship
Reflections, transparency, glitches, mirroring. Starring light and its properties. Thin line profiles, which are installed not only in common areas and corridors, but also in meeting rooms and in some workplaces, are multiplied in stainless steel floor tiles and dark lacobel surfaces. In some places, they drift into the slatted ceiling, somewhere they themselves create a ceiling. Meanwhile, the shimmer of ideally shaped luminous bodies drops down on the bar counter.

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

A 45 degree angle of oak veneer mocks gravity and partly simulates the freedom of movement in a weightless state. Kitchen cabinets are designed to withstand the impact of space bodies. Plates of annealed steel follow each other precisely, the material is spotless – only its abstracted essence remains. The door opens to the touch, the handles render obsolete.

Two-storey office space by Studio Perspektiv

Large-format stainless steel floor panels were treated with a water jet to form a solid metal surface. Glazed partitions with frames embedded in floors and ceilings leave room for maximum transparency. Proper care was also given to exposed ceilings. Cabling and technological wiring are precisely arranged, following the luminaire grid and copying the edges of individual honeycombs.

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

The EOH IT Hub office project looks with confidence into the bright future of mankind. Thanks to close cooperation with the client, the authors managed to realize a work that carries several meanings and transcends the profane typological category called “office.” It’s a thrown-down glove for all the IT crowd of the whole galaxy.

Two-storey office space by Studio Perspektiv

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

Two-storey office space by Studio Perspektiv

Two-storey office space by Studio Perspektiv

Two-storey office space by Studio Perspektiv

EOH IT Hub in Prague by Studio Perspektiv

- Advertisement -

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water

This modern lakeside house renovation in the mid-west is an elegantly-proportioned, meticulously-detailed frame for an extensive modern art and furniture collection. Designed to welcome the northern light from a nearby lake and provide unimpeded views out across the water.

Studio P Designed a New Home in Suburban Sydney for a Growing Family

The Aperture House by Studio P is a new home for a growing family that connects the comfort of a private dwelling with uninterrupted views of the Sydney city skyline encompassed within a quiet neighbourhood.

Richmond Residence – The Unique 80s Style Warehouse of an Art and Design Lover

Richmond Residence was designed by We Are Huntly, an interior design studio based in Melbourne. With an appreciation for fine art and quality, We Are...

Caxias do Sul Apartment by Leonardo Ciotta Arquitetura

The intimate part of the Caxias do Sul apartment has an office, a guest bedroom and the suite of the couple that receives an unusual equipment for urban apartments, a hot tub overlooking the city center. In order to create a great light and airy environment it was considered that the social area should be expanded to the maximum without barriers and if possible to unify the balcony to the living environment.

Balmain Semi House: Alterations and Additions by CO-AP Architects

Balmain Semi House was completed in 2017 by Sydney-based CO-AP Architects. From the architect: This project is an alterations and additions to an early 1900s two...

Suburban House Extension with Environmentally Sustainable Design

This suburban house extension is an example of responsible rationalisation of a typical suburban home which offers a stimulating environment and demonstrates environmentally sustainable design. The project is located on a 740m2 site in Kew.

Campo House in Ibiza / Standard Studio

This 200 year old finca was transformed by Standard Studio in Campo House, a tranquil and peaceful guesthouse. Project description: On a mountain in the...

Light Vault House / Chamberlain Architects

The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between our client and ourselves from the very early stages of the design process.

Shelton House Has a U-Shaped Plan and a Sunken Entry Courtyard

The Shelton house is an urban home for a family of four built in the Westside neighborhood of downtown Kansas City. With a main structure consisting of just under 2,000 square feet, the house makes a compelling argument for quality over quantity within the context of a downtown neighborhood that is striving for increased urban vibrancy.

Beautiful Home in Chile With Panoramic View Over the City

This beautiful home is located in a residential area at the foothills of Los Andes mountain range. The plot, located on the east face of a small island hill, face the Andes mountains just a few kilometers away, creating a frontal relationship and a perception of vastness, very scarce at city level.

Elgin House / Bryant Alsop

The design was lead by the Edwardian character of the original Elgin house and it was important that the new addition carried through this sensibility. The owners were wanting to create a relaxed family home, that both spoke of their life in Australia but also reflected back to time spent living in the UK.