This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree

- Advertisement -

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree

Architects: Feldman Architecture
Project: Ranch Retreat
Contractor: Groza Construction
Landscape Architect: Bernard Trainor + Associates
Structural Engineer: Strandberg Engineering
Interior Design: Toni Ambus Design
Audio/Visual Consultant: MetroEighteen
Lighting Design: Kim Cladas Lighting Design
Location: Carmel, California, United States
Photography: Joe Fletcher

Atop a ridge in the Santa Lucia mountains of Carmel, California, an oak tree stands elevated above the fog and wrapped at its base in this ranch retreat. The weekend home’s design grew around the 100-year-old Valley Oak to form a horseshoe-shaped house that gathers ridgeline views of Oak, Madrone, and Redwood groves at its exterior and nestles around the tree at its center. The home’s orientation offers both the shade of the oak canopy in the courtyard and the sun flowing into the great room at the house’s rear façades.

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 1

This modern take on a traditional ranch home offers contemporary materials and landscape to a classic typology. From the main entry in the courtyard, one enters the home’s great room and immediately experiences the dramatic westward views across the 70 foot pool at the house’s rear. In this expansive public area, programmatic needs flow and connect – from the kitchen, whose windows face the courtyard, to the dining room, whose doors slide seamlessly into walls to create an outdoor dining pavilion.

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 2

The primary circulation axes flank the internal courtyard, anchoring the house to its site and heightening the sense of scale by extending views outward at each of the corridor’s ends. Guest suites, complete with private kitchen and living room, and the garage are housed in auxiliary wings connected to the main house by covered walkways.

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 3

Building materials including pre-weathered corrugated steel cladding, buff limestone walls, and large aluminum apertures, and the interior palette of cedar-clad ceilings, oil-rubbed steel, and exposed concrete floors soften the modern aesthetics into a refined but rugged ranch home.

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 4

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 5

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 6

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 7

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 8

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 9

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 12

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 17

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 10

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 11

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 13

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 14

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 18

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 15

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree 16

- Advertisement -

Thornbury House: Low Cost Family Home Set within a Quiet, Inner-Suburban Context

The Thornbury House is a low cost, compact family home set within a quiet, inner-suburban context. The design is underpinned by its playful roof form which references its surrounding context and is stretched and pulled to accommodate a double storey residence in what appears to be a single storey dwelling.

Hidden House / Ogrydziak & Prillinger Architects

This house for an entrepreneur and an artist began with a negotiation. Impacted by powerful neighborhood groups that restricted its envelope and appearance, the Hidden house wears a mask to hide the architectural freedoms within.

Impressive Not So Big house with spectacular panoramic views: Oscawana Lake House

I think this house can easily enter in the category "most impressive Not So Big houses". Located in Putnam Valley, NY, the house was designed by...

Promenade Apartment – Yellow and Gray Colors Give a True Retro Touch

Located in Turin, Promenade apartment was renovated by SCEG Architects. Description by SCEG: The House of about 90 sqm floor area is located in the...

Room No Roof – Extension of a 1950s Residential Building in West London

Room No Roof is situated on a prominent corner of West London. It is a house extension and refurbishment of a 1950s residential building on Portobello Road that reacts to the surrounding environment, including the local property market.

Yoshino Cedar House Promotes New Relationships Between Hosts and Guests

Leading the world in community-driven hospitality business, Airbnb is creating a new narrative with Nara Prefecture's Yoshino town through House Vision. The Yoshino Cedar House...

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers

Functionally, the Sambade house takes place on two floors, the first floor which houses the nuclear housing spaces as the rooms and living spaces. It is on this floor where is located the main entrance of the house ...

Sagaponack House – Created by Connecting Three 19th Century Barns

Sagaponack house is a family home refurbished by New York-based Christoff: Finio Architecture. Description by Christoff: Finio: In the mid 1970s, the architect Tod Williams...

Low-Maintenance and Modern Version of a Traditional Seattle House

Originally occupied by a small cottage in disrepair, this new modern home in East Capitol Hill is an economical, efficient, low-maintenance, and modern version of a traditional Seattle house. By limiting windows along the sides of the house and focusing the glazing towards the east and west

Residence St-Ignace / Nathalie Thibodeau Architecte

Between the road and the river, the St-Ignace house allows you to enjoy the landscapes around it by creating distinct experiences with unique scenes that border it. Quietly revealing the St. Lawrence River, it allows you to contemplate nature while inhabiting it.

Waterline House: Spectacular Renovation of a Two-Story House in Kharkov, Ukraine

The concept of the project Waterline House, located in the old center of Kharkov, is built on the desire of its authors to preserve the authenticity of the building and creating close contact with the inhabitants of the house, both with the surrounding nature and active urban life beyond the river.