PhotographerChris Snook PhotographyRefurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

Project: Refurbishment, Extension and Loft Conversion
Architects: YARD Architects
Location: Tooting, South London, United Kingdom
Photo Credits: Chris Snook
Text by YARD Architects

A full refurbishment with rear extension and loft conversion transformed this small terraced property into a light and contemporary home. The vast living space at the back of the house opens into the garden through a minimally framed projecting glass bay.

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

The bay allowed us to squeeze that little bit of extra living space beyond the established line of adjacent extensions. The planting in the garden also extends alongside the glass ends of the bay, visually bringing the garden into the interior of the space. A long strip roof light at the back of the living space provides soft light at the back of the plan, also lighting the kitchen which is located in the centre of the house.

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

The sunken living space is occupiable to three sides with built in furniture, to ensure a social and functional space. A desk runs full width along one side, and a storage and tv bench to the other. The two steps down into the space continue full width to allow handy perching space.

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

The rear extension is finished in black brickwork with colour matched mortar, with the material continuing internally above an oak topped bench. The use of the brick inside enables the mass of the extension to be better understood, and provides texture and warmth to the minimal aesthetic.

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

A new painted timber staircase runs through the house, with simple slatted balustrades becoming screens to the first floor. The screens were designed to be removable to assist in moving furniture. A double height hallway at first floor exposes the height up to the existing pitches roof, where a new loft conversion houses a third bedroom and en-suite.

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

floor plan 1
EXISTING GROUND FLOOR PLAN
floor plan
COMPLETED GROUND FLOOR PLAN

kitchen, YARD Architects

staircase, YARD Architects

bedroom, YARD Architects

bathroom, YARD Architects

terrace, patio, YARD Architects

Refurbishment, Extension and Loft Conversion by YARD Architects

The Pure Spa is an Oasis of Tranquility and Relaxation

Designed by MIA Design Studio, the Pure Spa is an oasis of tranquility and facilitates the five-star Naman Retreat, Danang. Fifteen stunning treatment rooms...

Dolphin Sands Studio by Matt Williams Architects

The Dolphin Sands Studio, while located close to the road to minimise incursion into the site, is accessed via a path that works with the existing contours, closely wrapping a dune, to create separation and privacy.

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree

Atop a ridge in the Santa Lucia mountains of Carmel, California, an oak tree stands elevated above the fog and wrapped at its base in this ranch retreat. The weekend home’s design grew around the 100-year-old Valley Oak to form a horseshoe-shaped house that gathers ridgeline views of Oak, Madrone, and Redwood groves at its exterior and nestles around the tree at its center.

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Komorebi House is a single-family dwelling designed for rent, a typology that has become common in the area and that carries the challenge to design for an anonymous but identifiable user, mostly young families moving from central to southern Chile.

L Apartment by AD ARCHITECTURE

L Apartment is the home of a post-90s online streamer and his trendy mother. Located on the east coast of Shantou City, it embraces the beautiful view of river and sea.

Related Articles