Residential ArchitectureHousesReturning Hut Gives a Feeling of Cutting Off from the Noisy City

Returning Hut Gives a Feeling of Cutting Off from the Noisy City

Returning Hut

FM.X Interior Design has designed Returning Hut, a retreat with a simple and clean design that offers a peaceful life away from the city noise. Returning Hut is located in Xiamen, Fujian, China.

Project description: Living in the hustle and bustle of city, working hard day and night for life and career, when stop and look back, the blue sky, green grass, beautiful mountains and open fields of childhood still linger in people’s mind. So people are eager to get away from the multifarious city, and return back to the long-lost nature to freely breathe the fresh air. Mr. Zhang, the owner, grew up in the countryside thinks that both apartments and villas nowadays are too small in size. Story height of commercial housing is becoming lower and lower and makes people feel uncomfortable. The site of this project is very quiet, he loves this piece of land. Due to his longing for natural environment and original life, he has been wishing to own a paradise-like house in a valley far away from the city where he and his families could enjoy a quiet and leisurely life.

Returning Hut 1

The site is located on a wild hillside surrounded by mountains and forests and facing the sea. Its geomorphic feature is unique and the surrounding environment is tranquil and peaceful. Built at the foot of the mountain and beside the forest, the hut hides in the valleys and retains and uses to the greatest degree the natural rocks and trees. This makes it blends well into the surrounding natural scenery. Though it is just inches away from the downtown, it brings people who live in it an experience of living secluded from the world, just as the verse puts: why I live far away from where others dwell? Because you hear no secular noise.

Returning Hut 2

The design style of the interior space is simple, elegant and natural; it shows respect for nature and gives people a feeling of cutting off from the noisy city and returning back to real tranquility and peace. The plain wall is mainly made of natural materials such as bluestone, slate and solid wood etc. and without excess decoration. It reflects the essence of space and materials and presents a space where nature coexists with human. Through reasonable functional planning and use of simple lines and structures, and together with adopting simple and natural furniture as decoration in the space, a simple but cozy and warm living space is built.

Returning Hut 3
Affected by factors such as construction conditions on the hillside, the special structures and construction period, etc., construction craft failed to reach the desired result and there are some flaws. Yet, on the whole, the completed hut reflects the life attitude pursued both by the owner and designer: return to nature, be humble, simple, unadorned and pure.

Returning Hut 4

The essence of design is to weaken design, which means that the designer should forget about the design and even return to a state of void. When the formal language of design recedes, the inherent concern in humanity for life in the universe becomes apparent. Humans, as intelligent beings, observe what is beyond matters and directly tug at human hearts. This is a type of life which is simple, humble, natural, unadorned, and pure. Thus, it’s important to preserve and apply natural mountains, rocks and trees to the largest extent possible, so that accidentalness and inevitability will merge into one. Eminent Monk Da De say: “Live in the mountain, and you will attain the Buddha Fruit. Live in the city, and the city will turn into a hell.” By attaching thoughts to mountains and rocks and forgetting all mundane things, all mortal beings can become Buddha.

Design Company: FM.X Interior Design
Design Director: XU Fu-Min
Project: Returning Hut
Area: 390 m2
Location: Xiamen, Fujian, China
Photography: WU Yong-Chang
More: XU Fu-Min(xfminterior@126.com)

Returning Hut 16

Returning Hut 5

Returning Hut 6

Returning Hut 7

Returning Hut 8

Returning Hut 9

Returning Hut 10

Returning Hut 10

Returning Hut 11

Returning Hut 12

Returning Hut 13

Returning Hut (14)

Returning Hut 15

Thank you for reading this article!

Wildwood House / Giulietti Schouten Architects

Set on top of a forested ridge separating downtown Portland and the suburban sprawl of Beaverton, OR, Wildwood house is a rural retreat and primary residence hidden within the metro area of the Pacific Northwest.

Scenic Ballade Apartment / HAO Design

In the original layout of the Scenic Ballade apartment, the kitchen faced south; we altered the floor plan by creating an open space combining the kitchen with the living room. We additionally installed a kitchen island to facilitate the preparation of cooking ingredients.

4 Bedroom Apartment in Ahmedabad by Shayona Consultant

This is a 4 bedroom apartment with drawing, living, kitchen, dining and a beautiful balcony in the front. The Client came to us with a desire to create a home with modest and timeless interior.

Spectacular Outdoor Design Project by Apex Landscapes

Chelsea-based Apex Landscapes realized this spectacular outdoor design project for a privately-owned located on Ormond Road, Ferntree Gully, Melbourne. The architect’s description: An impeccable outdoor entertainment...

Tiny Duplex Apartment in Manhattan by AM/MOR Architecture

When you enter a penthouse duplex apartment and it feels like you’ve walked into a basement, something isn’t right. That is what happened when we first arrived to look at a project in the former parish house at St. George’s church.

Related Articles