Sirdalen House is a Perfect Getaway in Norwegian Mountains / Filter Arkitekter

Sirdalen House

Sirdalen House is a holiday house designed by Filter Arkitekter, an architecture studio based in Oslo, Norway. The house is located in the Sirdalen Valley, in Sirdal, a municipality in Vest-Ader county, in southern Norway. Sirdalen House is surrounded by a gorgeous mountainous landscape, providing its owners the perfect getaway space all year round.

Project description: The plot for the house is situated on a very steep terrain, near one of the ski-slopes of the Ålsheia ski-center. Given the location and the steep plot it had been desirable that the house be dug into the landscape, so it would act as an element integrated into the nature, both winter and summer. From the backside, the terrain continues naturally over the roof. Likewise, the meeting of the side walls and the terrain is preserved, built up and planted in such a way that the straight modern lines find harmony and transition into the natural surroundings in an exciting way.

Sirdalen House 1

Since the house is built using concrete, it will with time acquire a surface stained with water naturally running over the roof and the side walls, which have no built in gutters. Eventually it will also be grown in with moss, so that the concrete will get the same color palette as the rocky hillside around the house. From the back and the sides the house will, after some years, become integrated snuggly into the terrain and not very visible. The surrounding area, including the driveway, will appear as natural landscape – it will be only the house’s straight man-made lines of glass and concrete that will stand out.

Sirdalen House 2

The house has two floors. The lower floor contains a garage, storage, technical room, a sauna and a living room with a fireplace. The main floor is organized with four equivalent bedrooms around a large common room. The common living room is backed against the terrain and oriented towards south with a full façade-opening. A height difference in the floor divides the kitchen and dining space from the rest of the common living room.

Sirdalen House 3

In this project, there was a strong desire from the client to have a maintenance-free house, preferably built in concrete. Given the steep plot, which is also subject to landslides, and the need to build the house into the terrain, concrete was a natural choice.

Sirdalen House 4

The surrounding nature is very present in the house, and it is this that prevents the concrete house feeling cold. It was also important for us to build in wooden elements into the hard concrete-palette of the house. The kitchen, doors, railings and sauna are all executed in wood to soften the impression.

Sirdalen House 5

Some of the main technical challenges were the soil horizontal pressure from the terrain and the large construction span over the living room and kitchen. Solving these problems together with construction engineers was both challenging and rewarding. Norwegian Geotechnical Institute – NGI joined the project from an early phase and made a study which gave guidelines for building and dimensioning of the house. It was also important to make the elegant insulated concrete and glass elements possible. Here the glass-master was of great help. All glass elements are executed with adhesion details, in order to minimize frames and sills.

Architects: Filter Arkitekter
Project: Sirdalen House
Location: Sirdal, Norway
Area: 166sqm
Photography: Lise Bjelland

Sirdalen House 6

Sirdalen House 7

Sirdalen House 8

Sirdalen House 9

Sirdalen House 10

Sirdalen House 11

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Arctic Sauna Pavilion / Toni Yli-Suvanto Architects

The building is the centre of social activities during the warm seasons of the year. Cooking and dining takes place in the unheated main space, dominated by generous views towards the Nordic lake landscape, and towards the midnight sun.

Olivier Nelson Residence, Montreal / Naturehumaine Architects

The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around which the spatial organization is defined to allow natural light into the heart of the house.

Enchanting Farmhouse Design in Israel by Henkin Shavit

The farmhouse design combined a program with existing sloped land topography, on a long and narrow lot measuring 0.5 acres. The house is a complex which connects two single story "houses"

Holliday 711 – The Industrial and Fun is All Over the Place

Holiday 711 is the first project designed by the Brazilian studio Mezzanine Arquitetura. Mezzanine was founded in 2015 by Rômulo Teixeira and Cintia Miyahira. The apartment...

Second Locke Aparthotel to Open in Edinburgh in June

Eden Locke aparthotel, which is located on George Street in the heart of central Edinburgh, opens in June 2017. Locke is a design-led aparthotel...

Minacciolo – Tinozza: three versions of design and tradition

Tinozza is a new and original product made by Minacciolo, received by the public of design events with interest and curiosity. Inspired by traditional...