1960’s Rural House Extension and Full Retrofit

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (1)

Ansty Plum rural house is a renovation project recently completed by London-based Coppin Dockray Architects. Set within the historic Wiltshire village of Ansty, this full retrofit and extension has been carried out to an architecturally significant 1960s house and its ancillary but separate studio.

Description by Coppin Dockray: This rural house is radically sited on a steep wooded slope on the Dorset / Wiltshire border and overlooks a collection of 12thC buildings. It was designed by David Levitt in 1964 for one of the former partners in Ove Arup’s office. Also on the property was a derelict studio designed by Peter and Alison Smithson for the original owner.

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (9)

It had suffered structural failure, water ingress and decay. Coppin Dockray carried out intensive and meticulous repair work to preserve and extend these elegant buildings. Improvements to their thermal performance have brought about an 80% reduction in their annual carbon emissions.

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (4)

This refurbishment successfully addresses the weak thermal performance typical of 1960’s building stock, to improve comfort while protecting valuable heritage. It has resulted in a fine and efficient family home and equally outstanding workspace and library. Ansty Plum was shortlisted in 2015 for the AJ Retrofit Awards and won the award for ‘Best Renovation’ in the 2015 Telegraph Homebuilding & Renovating Awards.

Architects: Coppin Dockray Architects
Location: Ansty, Wiltshire
Completed: 2015
Project Manager: Andy Townend
Main Contractor: J&C Symonds
Joinery: Westside Design, Bath

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (11)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit (2)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit (1)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (13)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (3)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (2)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit (4)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit (3)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (6)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (5)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (7)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (8)

1960's Rural House Extension and Full Retrofit - Ansty Plum by Coppin Dockray Architects (10)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Compact Karst House: Redefinition of a Traditional Stony House

Compact Karst house was completed in 2014 by the Ljubljana-based Dekleva Gregorič Arhitekti. The architect’s description:  The region of the Karst was once covered with Oak...
Paperback House by Ben Callery Architects

Paperback House by Ben Callery Architects

Paperback house enables a family of four including two publishers who frequently work from home to live, work relax and play connected with each other and the environment.
18th Avenue House: Smart Modern Home by In Situ Architecture, Portland

18th Avenue House: A Smart Modern Home Designed For The Inner City

Situated on a standard 50'x100' lot in southeast Portland, 18th Avenue House is a smart modern home designed for the inner city. The compact form with cantilevered balconies provides a welcoming front porch, while the detached shed offers convenient bike storage and creates privacy for the back garden.
This Modern Cincinnati Loft Features an Industrial Refined Aesthetic 3

This Modern Cincinnati Loft Features an Industrial Refined Aesthetic

Located within the Central Business District of Cincinnati, Ohio, this penthouse loft is situated on the third floor of a historic multi-family building. It was a single level “white box” unit with a unique footprint of 25 ft wide by 120 ft in length.
Autodesk Boston Workspace by Utile Design

Autodesk Boston Workspace by Utile Design

Utile completed Autodesk Boston’s new workspace in the Innovation & Design Building in South Boston. The project organizes work space around a signature “Glowing Box” wrapped in a 34-color gradient that houses meeting and conference spaces.

More Articles Like This