Salt Spring Residence / Lundberg Design

Salt Spring Residence, Lundberg Design

Architects: Lundberg Design
Project: Salt Spring Residence
Project Team: Jennifer Brodie, Kurt Worthington, Greg Kice, Tyler Russell
Location: Salt Spring Island, British Columbia, Canada
Year: 2015
Photography: Olle Lundberg, Kurt Worthington

The Salt Spring Residence is a single-family home overlooking the water on the island of Salt Spring in Canada. Previous clients approached us after purchasing the property, which had on it a small, dark cabin that failed to acknowledge the site’s attributes. We decided that the new house needed to be located on another part of the property to take advantage of what this site had to offer.

Salt Spring Residence, Lundberg Design 1

The design solution is a simple three-story rectangle with an elevated deck jutting out toward the water. The 4,500 sf house sits unobtrusively on the site and blends with its surroundings in a location that celebrates the view, the relationship to the trees, and the steep descent of the hillside to the water below.

Salt Spring Residence, Lundberg Design 2

The exterior material is a dark corrugated metal siding. The dark charcoal color was influenced by the dark shadows of the wooded site and helps the building to visually merge with the surrounding landscape. The siding is not only resilient to the salt air but is economical as well. The roof is a dark charcoal standing seam panel and the windows are black anodized aluminum. In contrast to the dark exterior, interior walls are clad with a light colored, knotty pine offering warmth and light once inside.

Salt Spring Residence, Lundberg Design 3

The residence also includes a 1,400 sf two-story detached garage/workshop along with a garden shed. These two structures define the entrance to the residence, while providing a transition from public to private space. By dividing the program among three buildings, strategically located in relation to the site and to one another, the residence creates diverse ways of engaging with the landscape. Carefully-placed windows, pathways, and outdoor spaces reinforce this ambition, encouraging interaction with the site and its unique qualities.

Salt Spring Residence, Lundberg Design 4

Salt Spring Residence, Lundberg Design 5

Salt Spring Residence, Lundberg Design 6

Salt Spring Residence, Lundberg Design 7

Salt Spring Residence, Lundberg Design 8

Salt Spring Residence, Lundberg Design 9

Salt Spring Residence, Lundberg Design 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hyde Park House by Daniel Hopwood Interior Design

In the case of this Hyde Park house, the client enjoys great success in the entertainment world. Whilst showcasing the intelligence and sophistication behind the exuberance, I was compelled to reflect his stage personality in his home.

A Loft-Style House With an Interior Space That Feels Light, Airy and Spacious

A loft-style flipped-plan rhythmically-organized house designed by the architects for their own family, this budget-sensitive human-scaled project wove together the architects’ deep knowledge of San Francisco’s urban context and codes with their crisp and clear material and architectural aesthetic.

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal

The Grandola house, with entrance to the West, develops along the north/south axis and the master bedroom, with private toilet, is located on the North top, followed by the living room with a higher ceiling height, the kitchen

Modern Farmstead Renovated in Bridgehampton, NY / Martin Architects

This recently restored modern farmstead was the last home and Studio of "Romantic Modernist" Architect Norman Jaffe. Located in the heart of horse and farm country, Jaffe's retreat was chosen for its wonderful serenity. We worked with the new owner, a local artist, to enhance the quality of the original architecture and maximize the dynamic experience of the home