This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space

- Advertisement -

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space

Architects: Tham & Videgård Arkitekter
Project: Scandinavian Wooden House
Team: Bolle Tham and Martin Videgård
Area 135.0 m2
Location: Värmdö NO, Sweden
Photography: Åke E:son Lindman

The site is a promontory on the relatively small island of Krokholmen in Stockholm’s outer archipelago: a typical archipelago landscape with windswept dwarf pines and soft mountain outcrops produced by the inland ice. The plot benefits from open views, in the east all the way out to the lighthouse Almagrundet in the open sea, and it is at times exposed to strong winds. The family wanted a maintenance-free vacation home in one level with social space both inside and outside.

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 1

We proposed a two-part plan. Through a central wall holding the fireplace, a narrow opening gives access to bedrooms, bath and storage, that are oriented to the forest in the west. The large family room with kitchen and entrance could thus face out towards the sea with daylight and view in three directions. A screen of wood and glass runs around the house and unite interior and exterior spaces on a base of in-situ cast concrete. The living room opens up through large sliding doors onto three terraces, one of which is sheltered from the winds and facing south and one is completely open to the water to the east. The building section with a unifying arcuate roof creates the spatial quality of the interior but also defines the entire character of the building. The horizontal openness of the main space out towards the sea is balanced by its verticality, an internal ridge height of 6 meters (18 feet).

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 2

The tent-like room and silhouette of the house connects to the idea of the least complicated way to spend time in nature, but it is also inspired by the older Swedish pavilion- and gazebo architecture, light buildings carefully placed in the landscape. The results often have a flavour of easy going summer life, yet sometimes surprisingly grand in their expression.

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 3

Construction and finishes are made entirely of wood with the exception of a steel girder distributing loads above the main facade. Curved glulam beams rest on the low gable facades and meet along a ridge roof beam. Facade panels and trellis screens are made of cedar wood.

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 4

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 5

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 6

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 7

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 8

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 9

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 10

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 11

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 12

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 13

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 14

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 15

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 16

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 18

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 19

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space 20

- Advertisement -

Redesign of a Bourgeois Apartment in Downtown Budapest

The objective of the project was the complete renovation and redesign of a bourgeois apartment located in downtown Budapest. During the design process, a clear and fresh layout was planned from a maze-like, narrow and dark property with its aim to be used as a short- and also long term rental apartment.

Two Intertwined Homes – Efficient, Sustainable and Healthy Urban Living

Toronto-based design and development company baukultur/ca recently completed the construction of two new build contemporary, highly sustainable homes. Strictly modern in its design, the building complements the existing neighbourhood, yet provides two-family homes ...

SIRI House by IDIN Architects / Thailand

SIRI House by IDIN Architects is a renovation project of commercial building. It is both a house and an office of jewelry business which belongs to...

Contemporary Apartment Personalized in Gray and White

This project is intended for a single-storey contemporary apartment in the new building. In the construction planning, the builder had limited most of the interior pattern, making it impossible to change too much.

Reinventing the Shoebox House / Fugere Architecture

At the origin of the project, a ''shoebox house''. A modest small one-storey house, built in the 1920s, which has a facade as prosaic as its interior spaces. As an architect, the main challenge of the project is to know if this type of house ...

Apartment Facsemete in Budapest, Hungary / LAB5 Architects

Due to the stretchy program and the zigzag layout of a newly built apartment, we used a lot of tricks and hidden secret solutions designing its interior.

Flower Cage House in Bangkok / Anonym Studio

"Flower cage house" is a former housing estate size 60 sq.wa with internal area of 300 sq.m. The owner wants to renovate the house that was over 10 years to provide space that suit the needs to its full capacity.

Last Old dairy farm in Barcelona converted in one single house

Gracia House is an old dairy farm in Barcelona transformed by Lluís Corbelli in one single house with high standard finishes. The project was designed in...

Heymount House / Isarcis Architecture & Interiors

The active zone of the Heymount house is separated from contemplative zone by a central spine acting as a clear definition which can be regulated to be either fully permeable or closed by means of fully retractable sliding doors.

Modern Mexican Residence Juggling With Geometric Volumes and Neat Lines

This modern mexican home was designed as a tailor-made suit for a young couple who were looking for a refuge that would take them away from the outer chaos and create a space of tranquility to enhance their human development.

Aigai Spa is an Urban Oasis in São Paulo

Aigai Spa is designed by São Paulo-based figueroa.arq. Description by figueroa.arq: This spa is designed to be an urban oasis, a place of gathering, tranquility and...