facebook

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

Project: K House / Practical Family Home
Architects: MHN Design Union
Location: Vaucluse, Sydney, Australia
Architect in Charge: Juliane Roennau
Area 940.0 m2
Project Year 2015
Photographer: Justin Alexander

Located in the eastern suburbs of Sydney with distant views to Sydney Harbour, this irregular shaped site with a narrow street frontage, a steep slope from front to rear and sandstone rock shelves posed a significant challenge to the architect. The brief was to create a practical family home that captures the panoramic views of the Harbour and provide a warm and relaxed atmosphere with plenty of light and generous amenity. The existing tennis court to the south was to be retained, and the associated tennis pavilion refurbished and altered.

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

The project was conceived as a group of two pavilions set around a central courtyard where the spaces can freely flow from inside to outside, permitting both pavilions access to eastern and northern light. The house is set as closely as allowable to the western boundary, pulled away from the neighbouring property to the east for solar gain and greater views.

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

The narrow site entry was widened by cutting back the existing sandstone rock boulders to allow for a generous entry stair nestled alongside the rock face. The wide cantilevered concrete treads follow the shape of the rock and lead up to the entry door.

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

The Ground floor level accommodates a mix of formal and informal rooms on different levels and a large covered outdoor terrace beside the pool. The first floor accommodates a parent’s retreat making the most of the northerly aspect and views, with the children’s bedrooms located on the top floor. The existing tennis pavilion was retained as a guest house with a new level added to house a gym.

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

To emphasise the sense of seamless spaces the architectural material palette of dark metal, timber, stone and off-form concrete makes its way to the inside of the house with beautifully designed interiors. The client had a strong sense of style and a very good understanding of materiality, form and space. The design process was a true collaboration between client, architect and interior designer where every detail was discussed intensively and resulted in a beautifully finished home.

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

Practical Family Home Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

living room, Concrete Family House

dining room, Concrete Family House

bathroom, Concrete Family House

Concrete Family House Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

Concrete Family House Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

Concrete Family House Offering Panoramic Views of the Sydney Harbour

plan

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Black Desert House: Imposing Architecture and Dramatic Landscape

The Black Desert House was built to the north of Yucca Valley, on a field that offers a wide view over the Mojave desert....

Entrecote South Yarra – Inspired by Parisian Bistro / Flack Studio

Entrecôte South Yarra by Flack Studio is a playful take on a typical Parisian bistro, serving sumptuous steaks against a backdrop of vibrant colour,...

Napa Farm House in California / Stephen Willrich Design

Napa Farm House is a single-family home designed by Stephen Willrich Design, located in Napa Valley, California. Inspired by the region's agricultural heritage, the Main...

Jinonice Family House / Atelier 111 Architekti

A narrow street, where the sleepy character of old Jinonice is still preserved, broadens out to create a tiny square with a well. It was dominated by an abandoned house, formed by gradual addition of masses, some of which overtopped the original one.