Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design

Architects: Heliotrope Architects
Project: Seattle Artist House
Location: Seattle, WA, United States
Architect in Charge: Mike Mora, AIA
Area: 3953.0 ft2
Project Year 2016
Photography: Benjamin Benschneider
Text by Heliotrope Architects

Designed for an artist and an engineer, the Artist House is located mid-block in a downtown neighborhood surrounded by common Seattle cottages and bungalows. The owners have listed several additional criteria for their new home: a contemporary style, but not out of place with the rest of the Capitol Hill neighborhood; a visual connection to the street balanced with privacy; a strong relationship between the interior and exterior; lots of natural light; an interior with an art-gallery-feel to accommodate their growing art collection; and a separate guest wing. The Artist house is scaled to fit discreetly into its surroundings, and seeks a non-fussy clarity in it’s detailing and materiality that defers to the interesting lives of its occupants.

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 1

The resulting layout is reminiscent of a checker-board pattern, alternating between interior and exterior spaces. The main living and dining areas extend from the front entry courtyard to the rear patio courtyard, allowing for visual penetration from the backyard through to the front yard and street. Because the main floor of the home is elevated above grade, it allows for occupants to observe the street but remain private, creating a sense of prospect and refuge in a dense urban setting.

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 2

The art studio, which occupies a double height space with a cathedral ceiling, is adjacent to the main living area, but sunk a half level to help establish a separation. “The goal here,” says architect Mike Mora, “is to maintain a connection between the two primary occupants as they live their lives in the home.” This became a theme for the entire house, creating a visual connection from one point in the house to another point, often through a framed view of the landscape. From the master suite one can look through windows onto a Japanese garden and the kitchen beyond.

living room, Heliotrope Architects

“We wanted the structure to look like a house, not a box,” explains Mora. “And the clients wanted to be good neighbors, so the physical characteristics of the other houses on the street influenced the size, shape, and construction of the new design.” The gable roof matches the surrounding residences. The flat roof has a garden on top. The Artist house is spread out over the site, in part because that allows for more interior and exterior connections, but it also keeps the overall presence of the structure lower and more congruent with surrounding homes.

living room, fireplace, Heliotrope Architects

The new 3,953 square foot residence, built by Dovetail, includes custom windows, a custom kitchen with walnut countertops, and custom bookshelves, one running the length of the living room. The custom bathroom cabinets are made of Western Red cedar, as is the ofuro, the Japanese soaking tub, built with traditional joinery methods. The flooring is a combination of polished concrete, tile, and myrtle wood. The façade is clad in stained cedar.

kitchen, Heliotrope Architects

Sustainable features include an eco-friendly fluid-applied waterproofing barrier, radiant floor heating, a green roof of succulents, and a backyard rain garden that absorbs a large portion of the rainwater runoff from the roof.

kitchen, Heliotrope Architects

The clients often find themselves working side-by-side in the art studio, one creating encaustic and mixed-media paintings, and one building websites. Ultimately, the residence defers to the interesting lives of its occupants with a simple, elegant, low-ego design – a house as a frame, not a subject.

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 7

Product Description. Perhaps the principal material relevant to the project’s architecture is white painted gypsum wall board. This is the case for two reasons in particular: one is the client is an artist with a growing collection of art and the white wall surface is the best way to display the art, and two the project was budget-driven and white painted sheetrock is an economy material. So the choice gave us both what we wanted for purpose and needed for resources available.

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 8

bedroom, Heliotrope Architects

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 10

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 11

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 12

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 12

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 14

Seattle Artist House Features a Simple, Elegant and Low-Ego Design 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Axiom Desert House, Palm Springs / Turkel Design

Recently completed in February 2019, Axiom Desert House made its debut as a Featured Home at this year’s Palm Springs Modernism Week—turning heads as a stunning, systems-built jewel that is now the private residence of designers Joel and Meelena Turkel, as well as a Living Lab for Turkel Design.

New Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects

This new concrete house designed by Wespi de Meuron Romeo Architects is situated in an existing residential area in Füllinsdorf, Switzerland. The surrounding is...

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The Comisura Dental Surgery arises from the reform of a business premises in the city of Elda (Alicante, Spain). The project is centred on a well defined objective: that the architecture, along with the professional team, can generate positive experiences.

Tennis Ave Residence – 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture

Located in Brisbane, Australia, Tennis Ave Residence is an old house redesigned by DM2 Architecture. Description by DM2: Occupying a quiet street in a conservative...

Lego Play Pond House by HAO Design

Project: Lego Play Pond House Interior design: HAO Design Location: Kaohsiung City, Taiwan Area: 122.0 sqm Project Year: 2015 Photographs: Hey!Cheese The Lego Play Pond House is a family home...

Family Chalet Renovation in Hockley Valley / Heather Asquith Architect

This much loved family chalet built in the 1960’s was in need of renovation. Out went interior finishes circa 1970, a too-narrow deck and tiny windows that only gave a glimpse of the spectacular view across the hills and pond below.