sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture

Architects: Matt Fajkus Architecture
Project: sideSTEP House
Project Manager: Sarah Wassel
Design Team: Matt Fajkus, AIA; Sarah Wassel; David Birt
Location: Austin, Texas, United States
General Contractor: Newcastle Homes
Structural Engineer: GreenEarth Engineering
Phase: Completion 2017
Photography: Allison Cartwright of Twist Tours

The site is a standard City of Austin urban infill lot with several trees located along one side. Aiming to protect and embrace existing trees, the residence is configured as a series of deliberate steps surrounding a side yard and is hence titled “ sideSTEP House ”.

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 1

This series of volumes allow generous amount of diffuse and direct daylight throughout the year, as well as allowing for the new house to blend into the existing scale of its 1950’s neighborhood. With the carport facing the back alley, the one-story front massing functions either as a formal dining room or a ground floor home office with an eave height closely matching the immediate neighbor. Asymmetrical hipped roofs further acknowledge the existing neighborhood context while minimizing house profiles with low slopes. The massing volumes step up in height gradually towards the back and the alley side. A tongue & groove cedar-clad staircase volume breaks the horizontality of the hardie board siding on the remainder of the front façade.

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 2

The sideSTEP House addresses both the front and side yards for entertaining. The kitchen is placed at the center of the ground floor, fully opening up onto a wood deck in the side yard. The indoor/outdoor connection is strengthened by the continuation of wood-clad ceiling to the exterior soffit of the balcony. The tongue & groove cedar wraps around the balcony and the ground floor rear entry door, visually connecting the key outdoor areas across both floors. Although separated from the kitchen/living area, the dining room also opens to the wood deck.

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 3

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 4

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 5

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 8

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 7

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 8

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 9

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 10

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 11

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 12

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Brisas House by Garza Camisay Arquitectos

Brisas House can be found in Monterrey, Mexico, and it is a project developed under Garza Camisay Arquitectos, on a surface of almost 1900...

Oatlands Close House / SOUP Architects

We were asked to look at renovating and extending an existing 4-bedroom house on a long north/south axis site in Surrey. The existing house had a very poor connection to a fantastic rear garden. The plot is on the bend of the road and makes the Oatlands Close house sit at an angle to the long rear garden, which for us created an interesting dynamic and great opportunity.

Litchfield Countryside Retreat by Chango & Co

This countryside retreat was completely renovated by New York-based Chango & Co. Project description: It all began with a phone call from a lovely English couple...

Clerkenwell Cooperage by Chris Dyson Architects

Clerkenwell Cooperage was completed in 2016 by Chris Dyson Architects and won The Sunday Times British Homes Awards 2016 / Conversion, Restoration or Refurbishment of...

Open Plan Home with Contemporary Design in Cape Town

Designed for a young family in the suburban area of Rondebosch, Cape Town, this house sits on an elongated site with views towards Devil’s Peak and The Back Table, which is the south-eastern edge of the iconic Table Mountain. The client’s brief called for a contemporary, open plan home that provides a relaxed lifestyle and takes advantage of the site and its views.

Clever Headquarters in San Francisco / Boor Bridges and Costa Brown

Boor Bridges Architecture in collaboration with Costa Brown Architecture have developed the Clever Headquarters, a new offices of educational software development firm Clever located...