Ashby Residence in Austin, Texas / Matt Fajkus Architecture

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture

Architects: Matt Fajkus Architecture
Project: Ashby Residence
Project Manager: Alberto Rodriguez
Design Team: Matt Fajkus, AIA; Alberto Rodriguez; David Birt
General Contractor: Brodie Builders
Interior: Joel Mozersky Design
Location: Austin, Texas, United States
Year 2016
Photographs: Charles Davis Smith

The Ashby Residence is derived from the stereotomic operation of subtracting from and adding to a solid volume to enable specific programmatic relationships and daylight conditions. Sited on a typical 50’x150’ single-family residential lot in Austin, Texas, the design questions the standard house massing and arrangement by stretching along the length of the lot. Rather than single the dichotomy of front yard and backyard, the design establishes smaller courtyards, hardscapes and softscapes at various scales to relate to individual rooms.

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 1

The external material palette (standing seam metal, tongue & groove wood paneling, and stucco) is applied to reinforce the distribution of individual program elements. Each material is composed into folding planes which capture space and define zones throughout the house. Every room in the house benefits from natural light from at least two sides as daylight is modulated throughout, offsetting the need for electric light during daylight hours and allowing occupants to more directly track seasonal and daily patterns.

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 2

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 3

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 3

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 5

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 6

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 7

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 8

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 9

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 10

Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 11

Must Read

Silk Road Office, A Space where Colour Palette Coordinates with Form

Silk Road Office, A Space where Colour Palette Coordinates with Form

The project is a corporate office situated on the 33rd floor of Maike Center, Xi’an High-tech Industries Zone, China. Through adopting a brand-new design approach, the chief designer Dang Ming turned the workplace into an artwork ...