SRG Partnership Portland Office – Collaboration by Design

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

Project: SRG Partnership Portland Office
Architecture and Interior design: SRG Partnership
Location: Portland, Oregon
Design Team: Jeff Yrazabal, AIA – Design Principal; Bethany Gelbrich, AIA – Project Architect; Lisa Petterson, AIA – Sustainability & Lighting Designer; Emily Dawson, AIA – Project Manager; Josh Orona – Interior Designer; Emily Wright, IIDA – Interior Designer / Furniture; Whitney Ranson, Assoc. AIA – Project Designer; Chris Kline – Designer; Robert Lochner – Designer; Jim Wilson, AIA – Specifications
Contractor: Fortis Construction
Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers
Mechanical Engineer: PAE Engineers
Electrical Engineer: PAE Engineers
Acoustical Engineer: Listen Acoustics
Photography: Christian Columbres Photography

The design for the firm’s Portland office effortlessly connects people to each other, the firm’s work, and their creative resources by encouraging spontaneous interactions and accessible views of each other’s current, in-the-moment projects. This high degree of engagement directly translates into an active design environment cultivating better work, stronger relationships, and fantastic energy.

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

The new 17,054-square-foot SRG Partnership office is in the former home of The Oregonian’s printing press, located on the ground floor of the 1948 architectural landmark building designed by noted Portland architect Pietro Belluschi. The vacant, barrier-free, light-filled space presented an opportunity to explore how a new office concept could continue to evolve the firm’s practice and culture while simultaneously demonstrating the firm’s commitment to design excellence, sustainability, and wellness. The original overhead steel crane rails were retained to acknowledge the building’s historical function and structure.

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

plan 1

Thoughtful Spaces That Encourage Collaboration and Creativity
The Portland office is filled with a range of spaces to encourage gathering, spontaneous conversations, curiosity, and knowledge. An open materials library in the mezzanine is easily viewable and accessible to all. A central kitchen area, the heart of the studio, fosters camaraderie and doubles as a meeting space. Open project pods, where teams display current work, are active meeting and learning areas inspiring ideas and dialogue. Finally, a dedicated maker space encourages design exploration and creativity.

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

Diverse Work Environments
To complement the open and transparent layout, the design provides options to accommodate different working styles utilizing a mix of personal desk locations and densities, plus private areas for small teams and individuals to retreat and focus when needed. Mezzanine workspaces overlook the main level cater to staff desiring quieter, yet still connected, spaces.

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

plan 2

Sustainability
Targeting LEED Platinum, the office is flooded with natural light and boasts demonstrated energy savings of over 30% compared to a code building. LED lighting leads the way at 50% less connected load than a typical building. Daylight sensors, programmable time clocks and dimmable settings reduce energy use from lighting even further, while adjustable shades manage direct sunlight.

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

Biophilia
Based on the belief that “buildings are habitats for people,” spaces intentionally connect to nature. Lush trees outside the oversized windows complement ample foliage throughout the interiors; large-scale ceiling fans mimic natural breezes for thermal and airflow variability; and the row of east-facing windows provides dynamic and diffuse light that shifts throughout the day. Raw, naturally textured concrete merges with cross-laminated timber (CLT) at the mezzanine, pods, kitchen, and entry.

Materials/Products
Custom Furniture: Revolution Design House
Plastic Laminate: Wilsonart
3-layer Cross Laminated Timber (CLT) Wood: DR Johnson
Acoustic Ceilings: Rockfon and Kirei
Rubber Base: Roppe
Carpet Tile and Walk-off Mat: Interface
Paint: Benjamin Moore

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

plan 3

Innovation
The design incorporates cross-laminated timber (CLT), demonstrating the materials use as a viable solution in lieu of concrete or steel, exemplifying the firm’s commitment to exploration. Manufactured from sustainably harvested timber with notable thermal performance, natural carbon sequestration and fire resistance, CLT’s warmth and elegance are a natural fit for the office, paying tribute to the culture of research and the discovery of environmentally responsible building materials.

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by DesignThe offices enable the firm to thoughtfully evaluate how design can permeate all aspects of its practice. The workplace exemplifies the firm’s values of openness, collaboration, and the way an environment can foster innovation and inspire excellence. As architects who hold fast to a passion to build better spaces for a better world, the studio has helped transform the firm’s culture of design.

SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

plan 4

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Lucy & Jack’s Home by Zminkowska De Boise Architects

Lucy & Jack’s Home by Zminkowska De Boise Architects

The existing building is of a common type, a pair of purpose-built flats in a two-storey, terraced, Edwardian house, with one flat on the ground floor and the other on the first.
Armadale Crescent Residence, Klopper and Davis Architects 1

Armadale Crescent Residence / Klopper and Davis Architects

The Armadale Crescent residence makes the most of a north facing view across a valley to a local park with the foot print heavily influenced by the block shape.
Westbay Passive House by BattersbyHowat Architects

Westbay Passive House by BattersbyHowat Architects

An innovative fusion of beauty and efficiency, Westbay Passive House in West Vancouver sets a new precedent for net zero energy buildings across the globe.

Vietnamese House Designed for a Buddhist Family

Vietnamese studio HA Architecture has completed a monastery-inspired home for a Buddhist family, featuring concrete-brick walls that are animated by patterns of light and...
Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

Casco Loft in Amsterdam / FABRICations

Casco Loft is an interior design project developed by FABRICations for one of the Superlofts Houthaven, in Amsterdam. The three stories dwelling takes advantage of the flexibility of the structure to deliver an innovative experience of a housing interior

More Articles Like This