A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

Project: Garden Apartment
Architects: Sanya Polescuk Architects
Engineer: Engineers HRW
M&E Consultants: Enhabit
Contractor: Amirilan
QS: AJ Oaks & Partners
Location: North London, UK
Photographer: Emanuelis Stasaitis and SPA
Text by Sanya Polescuk Architects

‘It’s all about the brick’ is how SPA future-proofed a garden apartment in a large Italianate semi-detached villa in North London. The clients wanted an enduring space to suit their growing family as their home forever. The answer was two-pronged: to remodel and retrofit the original and to expand into the mature garden, adding a true indoor-outdoor living.

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

Central to remodeling was providing a flexible space for extended family visits and creating generous amounts of dedicated storage. Although the living space still occupies the same square meterage, resourceful design put away any potential clutter and all building services. Dedicated storage rooms, located deep in the light-less corners of the flat, provide ample space for services, dry food and bulky items of storage. In the open-plan living areas, subtle spatial differences in the floor, wall and ceiling treatments create varied spaces that allow family members to pursue a range of activities within a sociable distance. A light-filled study-off-the-kitchen becomes an optional, sound-separated bedroom, as sliding doors spring out of a hidden wall-pockets and a built-in fold-down bed appears from a customised wall of joinery.

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

Serendipitously, the entrance hall revealed a brick barrel vault which, once cleaned, lime-washed and illuminated, created a cohesive theme straight from the front door. To avoid overheating, the south-facing extension is brick and not glass built. Setting the extension apart from the original host building, the new brickwork, two shades lighter than the original, contains about 10% of overburnt green glazed faces. Glass is used sparingly, only to help connect to the host building or to let the light in strategically. Slim clerestory windows let beams of light in from under the contradicting weight of the heavy brick ceiling above. Brickwork frames the view of the garden from above and underfoot. When all three slim-framed glazed doors between the extension and the garden slide away and stack up externally, the red brick floor leads, in an effortless transition, from indoor to outdoor.

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

The last highlight of the extension is one that is a gift to both the occupants and the neighbours. The brick-made roof is embedded with a wildflower garden. This lovely and unexpected touch makes the “third wall” of the extension a unique tie to the garden.

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

plan

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

A Garden Apartment in a Large Italianate Semi-Detached Villa in North London

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Waratah Secondary House by Anthrosite Architects

The form and programme that emerged from this project resulted from challenging site constraints, spatial limitations and a tight budget.
Cottage Addition and Renovation by Paul Bernier Architecte

Cottage Addition and Renovation by Paul Bernier Architecte

The project to be carried out was to completely renovate this cottage and expand it to make it an open, fluid, and bright space that takes advantage of the beautiful views overlooking the lake.
Mexican Ice Cream Shop Inspired by Fantastic Machines

Mexican Ice Cream Shop Inspired by Fantastic Machines

Gelatoscopio is a Mexican ice cream shop inspired by the search for the most fun and authentic way to connect with your emotions in order to discover a fantastic reality through flavors, textures and aromas that transport you to memorable moments.
Oxygen House in Costa Brava 17

Oxygen House in Costa Brava / Susanna Cots Interior Design

Luxury single family home, new build, located in the heart of the Baix Empordà area. The house has 5 large suites, each with their own full bathroom. The main suite has a surface of 53 m², with a bedroom, bathroom and dressing room and offers magnificent views of the garden and the swimming pool, with access to the same.
Mantiqueira House by Una Arquitetos

Mantiqueira House by Una Arquitetos

Architects: Una Arquitetos Project: Mantiqueira House Architects in Charge: Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas Project Team: Bruno Gondo, Carolina Klocker, Eduardo Martorelli, Igor Cortinove,...

More Articles Like This