St Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

- Advertisement -

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

Project: St Joseph Beach House
Architects: Wheeler Kearns Architects
General Contractor: Norman Zielke Residential Builders
Structural Engineer: Enspect Engineering
Landscape Architect: Mimi McKay Landscape Architecture
Interior Design: Stephanie Thatenhorst
Location: Michigan, United States
Year: 2018
Photography: Steve Hall – Hall + Merrick Photographers
Text by WKA

St Joseph Beach House is a new single-family residence nestled into expansive dune grass along Lake Michigan. In response to the client’s desire for intimate living spaces, lake views, and privacy from the street, a cluster of vernacular volumes clad in soft, weathering materials are crafted to create a variety of indoor and outdoor spaces for the family and guests.

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

The site offers two distinct environments, street side and lake side. The street-facing “neighborhood” facade is expressed with crisp black-steel, punched openings and a formal entry court. By contrast, on the lake side, floor-to-ceiling glass provides panoramic westward views to the dunes and Lake Michigan.

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

Horizontal shiplap wood-cladding and cedar shingles are detailed in a taut, minimal way, and are designed to both protect and weather gracefully in the constant wind coming off the lake. Instead of using local or endangered hardwood siding, an acetylated wood siding, Radiata Accoya, was selected for its sustainable, durable, and rot-resisting features. Stainless steel fasteners are used to withstand the acidity of the chosen siding.

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

Inside, finer finishes contrast to the weathered outside surfaces, creating warm and intimate environments. Gathering spaces, throughout the separate volumes, are all united by continuous white oak floors, ceilings and millwork. A suspended steel entry staircase features monolithic white oak treads, and a wood top-rail attached to the steel railings.

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

Throughout the home, inside and out, finished or exposed, wood captures the ever-changing dance of light, wind, sand and water.

plan

kitchen / Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

living room / Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

dining room / Wheeler Kearns Architects

staircase / Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

bedroom / Wheeler Kearns Architects

bathroom / Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

- Advertisement -

French style in a kitchen, made by Simmons & Company

Made in a French style, this kitchen is named Lake Sherwood, made by Simmons & Company. This is the result of the customer's love...

Itoman Gyomin Shokudo – A Restaurant Covered with Coral Limestone

The Itoman Gyomin Shokudo, located in Itoman, Okinawa was conceived with the aim of supporting and promoting the local tradition and culture through its...

RL House / Jacobsen Arquitetura

The office already was well informed about this terrain: neighboring the FL House, we knew that we needed to exploit the front of the lot overlooking the orange tree grove; and the back, with the dense native Atlantic Forest reserve landscape.

Genius Loci Mountain Chalet / Ordenans Design Studio

The concept of the Genius Loci Mountain Chalet was determined by its location – the mountain village in Ivano-Frankivsk region (Ukraine). Carpathian villages it is a special world with their worldview, traditions and laws.

This Two-Story House Has a Central Living Room that Can Be Fully Opened

Balakrishnan residence is a two-story house laid on an east-west axis to maximize the benefits of passive solar throughout the year. Tall pines that surround the home inspired the vertical exterior siding. Movement through the home is choreographed to views and natural light.

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

The owners came to Dalecki Design with a cottage that was tired and run down. It was lacking all the mod cons and was becoming too small for the growing family. The brief was to extend this humble Mosman Park cottage to accommodate their need for more space

Loft in Paris: Ancient Craft Shop Transformed by Maxime Jansens

Loft in Paris is a project realized by the French architect Maxime Jansens in the space where it has functioned a 130 square meters ancient craft shop. The space is located in a garden in the eastern part of Paris.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona / YLAB Arquitectos

The project consist of the refurbishment of an apartment located in an old building at the Barcelona Gracia district. The former 90 m2 apartment, was strongly partitioned with up to 6 rooms and showed a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

Lakeside Retreat Northeast of Toronto / Bohlin Cywinski Jackson

This Lakeside Retreat was designed in 2016 by Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller. Located approximately three hours northeast of Toronto, Ontario, this 3,300 sq. ft. retreat is carefully situated along the shores of Contau Lake on a remote, seasonally isolated woodland spanning nearly 100 acres.

Modern Nurnberg House with Open Living Area, Fireplace and Glass Facade

This modern Nurnberg house with a more traditional pitched roof blends in harmoniously with the existing buildings of the small franconian village. The public road is located south of the property.

Hillside Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

Hillside Residence was completed recently by San Francisco-based Zack |de Vito Architecture + Construction in Marin County, California. Description by Zack |de Vito Architecture: The...