Residential ArchitectureRenovation ProjectsStonewall House in Girona by Harquitectes

Stonewall House in Girona by Harquitectes

Stonewall House in Girona by Harquitectes

Architects: Harquitectes
Project: Stonewall House
Collaborators: Montse Fornes, Maya Torres
Location: Ullastret, Girona, Spain
Area: 330 sqm
Year 2017
Photographs: Adrià Goula

The stone wall that marked out the boundaries of the estate went around the whole site, revealing just the tops of the trees inside. The materiality and the irregularity of the geometry of the wall endowed it with a special character and presence, but the current regulations made it compulsory to extend the width of the street, so preserving the wall was impossible.

Stonewall House in Girona by Harquitectes 1

Without the existing wall, the first and main challenge the project had to face was that of re-contextualizing the plot, building a new house able to offer a coherent, deferent, and honest response to its surroundings. Instead of placing the house in the middle of the garden, the project proposes surrounding it: a house that functions as a fence.

Stonewall House in Girona by Harquitectes 2

A house-wall permits recovering the urban continuity and also experimenting with a new, very elongated type, everything in one level, adapted to the topography and to the new geometry of the street.

Stonewall House in Girona by Harquitectes 3

The Stonewall house follows the material and constructive logics of the original wall-fence, but adapting them to current requirements. It is built entirely with load-bearing walls, reusing the stones from the old wall, mixing them with aggregate from the plot along with limestone and cement. And to this traditional mortar base small insulating particles of recycled expanded glass will be added. Instead of stacking, the wall will be coffered and lifted with a mixed technique between adobe and cyclopean wall. The outer layers facing the street will be chipped to let the stone resurface, while the interior will show the formwork finish.

Stonewall House in Girona by Harquitectes 4

The wall’s thickness will vary, and in many cases its depth will allow accommodating the house’s more static spaces, or those that require greater privacy such as bedrooms, bathrooms, laundry area, pantry, closets, toilet … In an almost fractal relationship, the different scales of the project are gradually solved by relating and linking larger and larger spaces until the whole plot is enclosed. This produces a sequence between the more domestic spaces and the ‘wilder,’ more exterior areas.

Stonewall House in Girona by Harquitectes 5

The linear relationships are addressed before the more static program, attached to the wall, creating a long sequence of corridors that absorb solar radiation during winter, and that can be opened entirely as porches connected to the garden. The transition between the different climates in the building evolves constantly throughout the year.

Stonewall House in Girona by Harquitectes 7

Stonewall House in Girona by Harquitectes 8

Stonewall House in Girona by Harquitectes 9

Stonewall House in Girona by Harquitectes 10

Stonewall House in Girona by Harquitectes 11

Stonewall House in Girona by Harquitectes 12

Stonewall House in Girona by Harquitectes 14

Stonewall House in Girona by Harquitectes 6

Stonewall House in Girona by Harquitectes 13

Stonewall House in Girona by Harquitectes 15

Stonewall House in Girona by Harquitectes 16

Industrial-Style Home in Taiwan Enhanced by Textural Diversity

The original pattern of the material itself is quite enthralling, acting in concert with the changes of light beams inside the spaces of this industrial-style home. This allows a further incorporation of lifestyle and residence.

Top 20 A’ Design Award Winners

The A’ Design Accolades are organized in a wide range of creative fields to highlight the very best designers from all countries in all disciplines.

Haddad Residence by TPG Architects

The Haddad Residence is set on the slopes of Mount Whitfield. The home is a stunning rainforest eyrie with views across Cairns to Trinity Inlet and the Coral Sea.

Marina Residence in California Completely Remodeled by Jette Creative

This midcentury beauty in Huntington Harbor, California was completely remodeled and finished in 2016. The architectural features of the home make for special moments throughout the Marina residence.

Moat’s Corner / Vibe Design Group

Moat's Corner draws on an inspired vision and a commitment to its established setting, refined to reach tranquil precision, an interactive haven, with which to experience the life and energy that surrounds it.

Related Articles