PhotographerAdrien Williams PhotographyCanari House in Montreal / Naturehumaine

Canari House in Montreal / Naturehumaine

Canari House

Canari House is a fourplex recently renovated by Canadian studio naturehumaine.

Project description: An athletic young couple wants to transform a fourplex to create their primary residence, while maintaining a rental unit on the first floor. The existing part of the house, dating from the 1930s, is restored on the street side, and the attached garage is restructured to match, as well as to accommodate the new outdoor terrace perched on its roof. Topped with an angular wooden structure, this volume breaks up the perpendicular volumetry of the corner building and allows gardens to nestle into its interstices.

Canari House 1

Large bay windows overlooking the north-facing garden bring maximum light to the living areas and show off the striking colour of the stairway. As a focal point of the interior composition, the stairway brings a warm and vibrant tone to the project. The layout of this sculptural object, playing with diagonal lines, is the central dynamic element of the Canari house.

Canari House 1

A black band defines circulation through the house, all the way to the garden. The colour accents in the bathrooms, in orange and blue tones, energize the look of these confined spaces and complete the graphic composition of the project.

Architect: Naturehumain
Project: Canari House
Location: Montreal, Canada
Photography: Adrien Williams

Canari House 3

Canari House 4

Canari House 5

Canari House 6

Canari House 7

Canari House 8

Canari House 9

Canari House 10

Canari House 12

Canari House 13

Canari House 14

Canari House 15

Canari House 17

Canari House 17

Canari House 18

Thank you for reading this article!

Studio Ben Allen Designed Flexible Furniture to Provide Extra Space for a London Flat

Designed for a flat in London’s Barbican Estate, the brief was to find space for a children’s bedroom within the existing layout of a one bedroom apartment, a workspace to enable working from home as well as to provide additional storage space.

1950s Ambulance Station Converted into a Vacation Home

Architects: Marta Nowicka Project: St Johns Ambulance Station Location: Rye, East Sussex, UK Photographs: Vojteck Ketz London interior architecture firm Marta Nowicka & Co has recently aquired the old...

Roofless House / Craig Steely Architecture

Unlike it’s neighbors, Roofless House is not fenced off at it’s street perimeter. A meadow of native grasses flow from the sidewalk with existing oaks, redwoods and newly planted birch trees flowing inside and outside of the curving wooden wall.

Witta Circle House by Shaun Lockyer Architects

Witta Circle house is a family beach home situated on the Noosa River. The design draws inspiration from Brazilian modernism, but seeks to ground itself within the local context, climate and culture.

Related Articles